Verklighetsprojektet

”Hon vill så gärna tro att verkligheten finns kvar och väntar tills man tar upp tråden igen. För tråden hittar man väl nästan alltid? Man bara vet inte vad som finns i andra änden. Hon tycker om att tänka sig att det är en liten guldfågel i papier-maché.”

Fantasi och verklighet


Verklighetsprojektet är en skön och annorlunda roman om en ung tjej som nyss fyllt tjugo och nyss flyttat hemifrån. Huvudpersonen, som aldrig ges ett namn, är en tjej med livlig fantasi. Hon bor i Skövde och hon har en pojkvän som heter Isak och är civilingenjör. Det är det yttre skeendet, men i hennes tankar händer så mycket mer. Tankarna och fantasierna i hennes huvud blandas friskt med verkligheten.
Det är framförallt till en början svårt att förstå vilka de udda karaktärer, som har ett sammanträde mellan varje kapitel, är eller vad de ska symbolisera. Det är bland annat Russinet, Fröken Missmod, Den gula träningsoverallen, Den trasiga glaskaraffen, Monsterninjan, O´boy-paketet, Vargen Sylvester, John Blund, Krukväxtschimpanserna, Spegelflickan och många flera. De är lite som kommentatorer till huvudpersonens liv och ibland låter de nästan som författare till det.

Efter hand börjar man inse att de alla på något vis dyker upp i huvudpersonens liv. De tillkommer också och blir fler under berättelsens gång. John Blund till exempel är en opålitlig ung man som huvudpersonen är väldigt arg på och man förstår att hon har problem att sova. Fröken Missmod är ett personlighetsdrag som förföljer henne och vill påminna henne om att inte vara alltför nöjd med tillvaron och Vargen Sylvester är en varg huvudpersonen har hittat på och önskar att hon hade, en vanlig varg med sylvassa tänder men också en varg att gå ut och dansa och dricka te med.

Vad verklighet egentligen är

Dessa udda karaktärerna håller på att skriva ett Verklighetsprojekt tillsammans och kallar huvudpersonen sin ”klient”.

Huvudpersonens tänker på något och associerar vidare i ganska långa och underhållande tankebanor emellanåt. Hon tycker verkligheten är oberäknelig och funderar över det. ”Man kan lätt blanda ihop den med någon film man har sett eller något man hört på tv. Ibland drömmer man ju jättekonstiga saker också. Och så har man drömstråk som klibbat fast på en under natten med ut i verkligheten när man går till skolan på morgonen. Som tuggummi under en skosula ungefär. Så blir allt som en smet. Som det inte går att baka något av. Inget jättegott i alla fall…” och så funderar hon vidare på vad man skulle köpa för kaka om man gick på café och att hennes vänner i hippiekollektivet inte skulle gå med på att hon köper en princessbakelse osv.

För att läsa något nytt, annorlunda som kan få dig att dra på smilbanden, läs Verklighetsprojektet!

Målgrupp:

Tipsat av: Lovisa Jacobsson den 27 oktober 2015