Till Sara, sedan bränns allt!
Hur kan en förälder offra sina egna barn för att ta hämnd på den andra föräldern?
Sara Kvist är på väg tillbaka till Los Angeles efter att ha begravt sin mamma i Stockholm. En mamma hon inte träffat på tjugofem år. Med sig har hon ett paket som innehåller mammans efterlämnade anteckningsböcker. Böcker som väcker minnen till liv. Minnen av omskakande händelser som förändrade Saras tillvaro som både barn och vuxen.
När allt havererar
När Saras föräldrar separerar i börjar av 1970-talet blir hennes mamma så förtvivlad att hon försöker ta livet av sig. Hon blir inlagd på sjukhus och barnen skickas till släktingar långt hemifrån. Pappans krävande jobb, till stor del förlagt utomlands, gör att han inte kan ta hand om barnen.
Återförening och katastrof
Efter en tid samlas familjen igen. Saras mamma har inte gett upp tanken på att äktenskapet ska fortsätta. Men hennes man har en ny kvinna. Saras mamma hotar honom med att vad som helst kan hända om han låter barnen träffa den andra kvinnan. En dag sker det ofattbara. En händelse som gör att barnen bryter kontakten helt med sin mamma.
Att fly sitt förflutna
Parallellt med berättelsen från barndomen får vi följa Saras liv som vuxen och hur hon flyr sitt förflutna. Hur har barndomen påverkat henne som vuxen? Varför sviker hon sin egen man utan egentlig anledning? I och med mammans död blir det omöjligt att inte konfrontera smärtsamma minnen. Det blir även dags att bryta många års tystnad mellan pappan och barnen.
Till Sara, sedan bränns allt! är en bok som berör. Den beskriver väl barnets maktlöshet när föräldrars beslut avgör livssituationen. Den delvis självbiografiska berättelsen visar också på vikten av att inte lägga locket på. Man kan leva med minnen av traumatiska händelser om alla involverade hanterar dem tillsammans. Som jämnårig med författaren ger boken mig också egna minnesbilder av det samhälle jag växte upp i på 1970-talet.