Tidskriftstips - Vävmagasinet

Vävning som handarbete och konst.

Del av omslagsbild Vävmagasinet


Hösten nalkas och det kan för en del innebära mer tid inomhus med någon form av handarbete eller hantverk. Vävning som handarbete och konst lyfts fram i ”Vävmagasinet”, som finns på Stadsbiblioteket. Tidskriften kommer ut med fyra nummer årligen.

Vävning är hela tiden i fokus med artiklar om textilkonst, vävbeskrivningar samt  information om utställningar och kurser. ”Vävmagasinet” omfattar cirka 70 sidor i A4-format med mestadels färgbilder varvat med text.

Nummer 3, 2016

Det senaste numret av ”Vävmagasinet” är nummer 3, 2016 och det har precis kommit till Stadsbiblioteket. Omslaget till detta nummer utgörs av en av Gunilla ”Nillan” Holmgrens vävar i klara färger. Vi får också inledningsvis möta Gunilla ”Nillan” Holmgren och hennes färgstarka vävkonst.

Ateljéerna hos ”Handarbetets Vänner” respektive  Märta Måås-Fjetterström belyses sedan i de efterföljande artiklarna. I avsnittet ”En textil berättar” handlar det om det textila konstverket ”Kärlekens ros” av konstnären Karin Larsson som, med flicknamnet Karin Bergöö, föddes i Örebro och sedan växte upp i Hallsberg.

Textilkonservator Lotti Benjaminson berättar om arbetet i Studio Västsvensk konserverings lokaler i Göteborg  där värdefull textil rengörs, lagas och monteras. Mot slutet följer så vävskolan med vävbeskrivningar på temat corduroy, som översatt från franskan betyder ”kungens tråd”. 

Tipsat av Karin Marklund, bibliotekarie Örebro stadsbibliotek

• Utgivare: TB Ignell AB
• 4 nummer per år
• ”Vävmagasinet” finns på stadsbiblioteket.
• Läs mer på http://www.vävmagasinet.se.

 

Målgrupp:

Skrivet av: Karin Marklund den 31 augusti 2016