Tidskriftstips - Expo

300x200
 

Irena Sendler. Fotografi av Katarina Stoltz.

Socialarbetaren som trotsade Gestapo

I oktober 1943 blev Irena Sendler arresterad av Gestapo. I det nyligen publicerade tredje numret av tidskriften ”Expo” finns artikeln ”Socialarbetaren som trotsade Gestapo”. Denna handlar om Irena Sendler som gjorde en stor hjälteinsats under andra världskriget. Artikeln är skriven av Ulrika Lindén och bilden är skapad av Katarina Stoltz. Irena Sendler var socialarbetare och medlem i Zegota - den polska motståndsrörelsens hjälporganisation för judar. År 1942 började Irena det livsfarliga räddningsarbetet med att hjälpa judiska barn ut ur Warszawas getto. Hennes yrkesroll som socialarbetare bidrog till att hon lätt fick möjlighet att komma in i dessa stängda kvarter med bl a mat och kläder. Tillsammans med flera medhjälpare och ambulanser lyckades Irena Sendler rädda väldigt många barn under åren 1942-43.

Fick utstå tortyr

Det har skrivits flera böcker om Irena Sendler och två av dessa finns på Örebro bibliotek - ”Irenas barn” av Tilar J. Mazzeo  som är utgiven 2017 och ”Irena Sendler: bringing life to children of the Holocaust” (2012) av Susan Brophy Down. Irena fick, efter arresteringen, uppleva tortyr – de bröt bl a hennes ben och fötter, men hon vägrade trots detta att berätta om barnen eller sina medhjälpare.

En demokratisk tidskrift

”Expo” finns i tryckt form på Stadsbibliotekets tematiska tidskriftshylla ”Samhällsfrågor”. Den har undertiteln ”demokratisk tidskrift” och utkommer med fyra nummer per år. Varje nummer är i ett ganska litet format och omfattar cirka 60 sidor med text varvat med bilder i färg och svartvitt. Stiftelsen Expo som är utgivare till ”Expo” är partipolitiskt obunden med uppdraget att värna demokrati och yttrandefrihet.

300x200
 


• Utgivare: Stiftelsen Expo
• 4 nummer per år
• ”Expo” finns på Stadsbiblioteket.
• Läs mer på www.expo.se

Tipset är skrivet av Karin Marklund, Örebro stadsbibliotek.

 1. Irena Sendler

  Undertitel: bringing life to children of the Holocaust
  Av: Down, Susan Brophy
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 2. Irenas barn

  Av: Mazzeo, Tilar J
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Karin Marklund den 3 oktober 2017