Tidningar & tidskrifter

Biblioteken i Örebro har flera hundratals olika tidningar och tidskrifter. Du kan även med ditt bibliotekskort få tillgång till tusentals tidningar och tidskrifter digitalt både hemifrån och på ditt bibliotek.

Dagstidningar

Flera av biblioteken i Örebro har Nerikes Allehanda och på Stadsbiblioteket finns det idag cirka 50 olika dagstidningar. Tidningarna är inte till hemlån men kan finnas tillgängliga på ditt bibliotek i upp till och med en månad. Nerikes Allehanda sparas i 6 månader på Stadsbiblioteket. Här kan du se vilka dagstidningar som finns på de olika biblioteken!

Äldre dagstidningar

På Stadsbiblioteket så finns det äldre utgåvor av tidningarna Nerikes Allehanda och Örebrokuriren.

Nerikes Allehanda finns som:

  • Mikrofilm år 1843-2013

Örebrokuriren finns som:

  • Mikrofilm 1902-1920
  • Mikrokort 1983-31 mars 1992
  • Mikrofilm 1 oktober 1992-29 oktober 2005

De tidigare tidningsläggen finns numera hos ArkivCentrum Örebro län.

Hur läser jag mikrofilm?

Mikrofilms- och mikrokortsapparat finns i lånehallen på Stadsbiblioteket, i Närkerummet på plan 1. Vill du skriva ut eller spara sidor behöver du ta med ett eget USB-minne, det går inte att skriva ut direkt från mikrofilmsdatorn för tillfället.

Lyssna på dagstidningen

Har du en läsnedsättning eller av någon anledning svårt att läsa tryckt text så finns de flesta dagstidningar även som taltidning. En taltidning lyssnar man på i en daisyspelare, mobil eller surfplatta. Du kan läsa mer om taltidningen hos Myndigheten för tillgängliga medier. 

Tidskrifter

Det finns ungefär 500 tidskrifter på olika språk och ämnen tillgängliga på Örebros bibliotek. Du kan låna hem alla tidskrifter förutom det senaste numret som du kan läsa på plats.

På Stadsbiblioteket finns det även äldre tidskrifter från 1800-talet till och med idag i magasinet som du också kan låna med dig hem.

Hitta din tidskrift

Om du vill veta om tidskriften du är ute efter finns så kan du använda dig av sökrutan högst upp på sidan för att leta fram den.

Söker du en speciell artikel?

I Mediearkivet kan du söka efter artiklar i svenska tidningar och tidskrifter. Se mer om Mediearkivet här!

Lista över våra tidskrifter

Här kan du se en förteckning över vilka tidskrifter som finns på Stadsbiblioteket, ordnade ämnesvis.

Digitala tidningar och tidskrifter

Pressreaders loga

Pressreader - Ger dig tillgång till tusentals dagstidningar och tidskrifter från hela världen.

I Pressreader finns det över 6000 publiceringar från över 100 länder och 60+ olika språk. Du kan läsa på plats i biblioteket eller på din egna dator, surfplatta eller mobil hemifrån. 

Läs mer om hur det fungerar här!