Tårar i havet

Har ni hört talas om fatyget Wilhem Gustloff? Det är det få som har. Bakom namnet döljer sig historiens största fartygsförlisning (större än Titanic). Den inträffade på Östersjön bara 15 mil från den svenska kusten. Ändå är så lite känt om den, trots att omkring 9000 människor miste sina liv.

Ruta Sepetys har under tre år arbetat med boken ”tårar i havet” och har gett händelsen nytt liv. Här kommer också de människoröster till tals som för länge sedan tystnat. En viktig historia och på många sätt obehagligt aktuell. I berättelsen får vi följa fyra personer vars öden möts en kall krigsvinternatt då Tredje riket är på fall och ryssarna rycker framåt.

Polska Emilia flyr ensam från det hon varken kan tänka eller känna. Under ryssarnas frammarsch sker brott mot civila som är näst intill obeskrivliga.
Tyska soldaten Alfred vill fortfarande tro på ett ärofyllt slut på kriget för Tredje riket. Vem är han annars och hur ska han kunna leva med allt han gjort och sett?

Sjukvårdaren Joanna från Litauen försöker rädda liv men hennes hemland och släkt är ödelagd. Hon har haft tur. Hennes mamma var tyska. Skulden är enorm.

Florian, spionen, försöker genomföra sitt uppdrag men anar att både kriget och hans liv är förlorat.
Samtliga får en plats på fartyget Wilhelm Gustloff. Ett av de fartyg som ska föra flyktingar i säkerhet.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Helena Anderson den 10 januari 2017