Sword Princess Amaltea

Gillar du manga, fantasy och episka äventyr så är det här böckerna för dig!

Prinsessa med ett uppdrag

Prinsessan Amaltea är lillasyster till kronprinsessan Dorotea, och alltså inte arvtagare till något eget rike. Hennes mamma tvingar henne därför att ge sig ut och leta reda på någon prins i nöd, så hon kan gifta sig med honom och få hans mammas halva drottningadöme. Amaltea har ingen lust att vare sig rädda någon mesig prins eller gifta sig överhuvudtaget, men gör till sist som drottningen säger.

Under stora protester ger hon sig iväg. Med sig har hon en grupp soldater som ska hjälpa henne, men de fungerar också lite som ”barnvakt”. Så fort hon kan så smiter hon ifrån dem, för hon behöver ingen hjälp för att klara av det här. Bra kvinna reder sig själv! Men var ska hon hitta den där prinsen? Som tur var dyker det upp en guidekvinna som vet exakt var det finns en lämplig kandidat.

En prins i nöd

Efter en del strapatser och letande genom skogen så kommer de till sist fram till ett torn där det ska finnas en prins i nöd som väntar på räddning (typiskt prinsar, ska alltid behöva räddas).

Guiden är plötsligt försvunnen, men det spelar ju ingen roll längre, Amaltea är ju så nära att lyckas med sitt uppdrag. Bara att få upp dörren och rädda prinsen, lätt som en plätt! Eller nja, först måste hon ju så klart ta död på draken som vaktar tornet. Den superstora arga draken som inte alls ser så lätt ut att ha ihjäl som hon fantiserat om.

Fantasy med annorlunda twist

Som ni säkert förstått vid det här laget så följer inte Sword Princess Amaltea riktigt mallen för hur det klassiska hjälteäventyret brukar berättas. För varför skulle det inte gå vända på rollerna och ha en prinsessa som räddar en prins. Måste ”man” (eller kvin, som de använder i boken) alltid skriva hjälteberättelser utifrån mannens perspektiv, eller som utspelar sig i en värld där männen styr?

Natalia Batista vänder uppochner på alla stereotypa roller i den klassiska hjältesagan, och får oss att tänka på ett annat sätt. Stereotyperna finns kvar, men det är kvinnorna som är hjältar och männen som är troféer och behöver en kvinna som tar hand om dem.

Det finns tre böcker om Sword Princess Amaltea, och dessutom en rollspelsbok om kvin vill gå in ännu mer i den här spännande världen.

 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Nanna Petersson den 19 februari 2018