Svarthuset

En annorlunda och omskakande deckare som utspelar sig på en liten karg ö utanför Skottland.

Kommissarie Fin Macleod skickas till Isle of Lewis för att utreda om ett brutalt mord som skett på ön kan ha någon koppling till ett liknande mord i Edinburgh.

Kommissarie Macleod

Macleod är född och uppvuxen på ön och det är med mycket blandade känslor som han nu återvänder till miljöer och människor som han gjort allt för att lägga bakom sig. Han tvingas tillbaka till det förflutna när han konfronteras med gamla klasskamrater, plågoandar och Marsaili, hans första stora kärlek. Trots att det är nästan tjugo år sedan så visar det sig att barndomens sår fortfarande smärtar oerhört.

Mörkt drama växer fram

Boken är alltså inte bara en mordhistoria utan också ett psykologiskt drama om människor som formats av mer eller mindre påtvingad gudstro, traditioner och svåra levnadsförhållanden. Beskrivningarna av den ständiga vinden, det piskande regnet och havets hotfulla vågor är knivskarp och det är lätt att föreställa sig det tuffa klimatet som råder ute på ön.

Att få vara med på den årliga urgamla traditionella jakten på havssulornas fågelungar är något mycket ärofyllt för männen på ön. Spänningen i berättelsen stegras när Macleod minns det katastrofala som hände, när han själv var med för länge sedan. Den händelsen kommer att ha stor betydelse för årets båtresa till det isolerade klippblocket där fåglarna häckar.

Trilogi

Det här är första delen i en trilogi och jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Fin Macleod i nästa bok, Lewismannen, där en död man hittas i torvmossen. Mannen är far till Macleods första stora kärlek Marsaili.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Carina Fontana den 5 februari 2015