Mizeria

Ett tvillingpar växer upp i en tuff miljö i förorten. En bok om förbjuden kärlek och ungdomar som hamnar snett.

Ali och Aisha är tvillingar och bor i orten. Så länge de var barn har de varit oskiljaktiga men som tonåringar märker de allt fler skillnader i sina förutsättningar och liv även om de förstås fortfarande har en väldigt nära relation.

Ali är brodern som ska hålla koll på sin syster så att hon inte skämmer ut familjen. Han har ett mycket friare liv än sin syster Aicha. I olika kapitel turas tvillingarna om att berätta och i några kapitel får vi även läsa föräldrarnas och kompisarnas berättelser.

Miljön är förorten i nutid med många första och andra generationens invandrare. Det är en tuff miljö men tvillingarna har lärt sig att leva där. När Aicha blir kär i en kille från en annan förort håller hon deras relation hemlig inför sin familj. Flera av ungdomarna som Ali känner har mördats och det blir en vana för honom att gå på sina vänners begravning.

Boken slutar med en stor förskräcklig överraskning och det känns som att det eventuellt kan komma en fortsättning.

Det är en fin bok som jag tror många ungdomar idag kan känna igen sig i. Språket är förortssvenska, vilket kanske gör det mer lättläst för ungdomar idag. Författaren har också infogat roliga kommentarer till vuxenlivet och Sverige och man skrattar högt åt en del liknelser. Melody Farshin är ståuppkomiker och föredragshållare med mycket humor. Hon har också varit konferencier för tävlingen "Ortens bästa poet" både i Örebro och på andra ställen.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Katarina Möller den 18 december 2018