Maresi

Följ flickan Maresi när hon kämpar för frihet och mot ondska, en kamp som kommer att kräva mycket mod och styrka!

På flykt – för frihetens skull

Denna bok utspelar sig på en ö som heter Menos. På ön Menos ligger det röda klostret, drömmen för många flickor som Maresi. Maresi är tretton år och hennes största drivkraft och längtan är – kunskap. Maresi flydde undan svälten efter att hon sett sin lillasyster långsamt tyna bort och så sakteliga svälta ihjäl. Men det som Maresi hade hört om klostret som verkligen lockade henne var bibliotekets samlingar som sades finnas på klostret. Maresi älskar böcker och att läsa!
Det röda klostret är en plats för kvinnor och endast kvinnor. Inga män får sätta sin fot på ön, det sägs bringa stor otur och kanske död. Många av kvinnorna och flickorna i klostret har flytt undan en värld där kvinnor och flickor anses värdelösa, farliga och behandlas som ägodelar. Varje person på klostret bär på en historia.

Klostret, det röda


I röda klostret är man först novis som utför ett gäng dagliga sysslor. Alla hjälps åt, alla har en uppgift. Fixa med maten, hjälpa de minsta, tvätta och så vidare. Man slutar vara novis när man väljs ut av någon av de äldre systrarna för att studera hos henne och lära sig sysslor andra kanske inte kan ta del av.  Men klostret främsta uppgift är att bevara hemlig kunskap om Gudinnan med hennes tre ansikten: Jungfrun, Modern och Haggan.

Sen anländer Jai

Klostret går runt ekonomiskt genom att färga tyg rött, en eftertraktad och dyr färg i denna värld. Några i klostret brukar möta upp handlare vid bryggan men handlarna går aldrig i land. En dag anländer en annorlunda båt. På den finns Jai, en flicka med ett mörkt förflutet. Maresi märker att Jai är mycket rädd och tar sig an henne. Jai slappnar aldrig av och reagerar kraftigt på plötsliga rörelser och ljud.  Långsamt öppnar sig Jai för Maresi och sin omgivning och Maresi får höra Jai’s hemska historia.  Jai frågar Maresi hur skyddade de egentligen är på denna ö? Håller verkligen muren runt ön det onda borta? Är det dags för Maresi att stiga ut ur böckernas trygga värld och göra det hon är mest rädd för: handla.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Antonia Simonovic den 12 januari 2015