Järnprovet

Järnprovet är den första boken i serien Magisterium som är tänkt ska bestå av fem böcker. Bokserien är ett samarbete mellan författarna Holly Black som ligger bakom Spiderwick och Cassandra Clare, författaren till Mortal instruments-serien.

Spännande början på en ny serie om trolldom

Järnprovet handlar om en 12-årig kille med magiska krafter som heter Callum Hunt. Hans pappa uppmanar honom hela livet att inte lita på trollkarlar, att magi är farligt och att aldrig någonsin följa med till trolldomsskolan Magisterium. På antagningsprovet till skolan försöker Callum därför att misslyckas men det går inte riktigt som han tänkt sig och istället befinner han sig snart på den underjordiska skolan som järnårselev.

Tillsammans med de nyfunna vännerna Aaron och Tamara blir han lärling åt mäster Rufus och de påbörjar ett äventyr som får Callum att tvivla på allt hans pappa har berättat för honom om skolan och magin – framförallt när han får reda på vad hans pappa har valt att undanhålla för honom. 

Harry Potter-vibbar med oväntade vändningar

Järnprovet har till en början en hel del likheter med böckerna om Harry Potter, men efter att ha kommit en bit in i boken är det tydligt att Järnprovet har en lite mörkare ton och den som vill läsa om en lite mer vacklande karaktär kommer att tycka om den här boken.

Trots likheter med Harry Potter så har den här boken en egen handling och utvecklar sig riktigt bra. Gränsen mellan rätt och fel, och gott och ont är inte alltid så tydlig i Järnprovet, och Callum ställs till slut inför ett mycket svårt beslut när det gäller att göra det som är rätt eller hjälpa sig själv. Slutet på den första boken är riktigt spännande och väcker många frågor som gör väntan på del två outhärdlig.

En bok för er som gillar magi och spänning

Det här är en läsvärd bok som har ett vardagligt språk, vilket gör den lätt att hänga med i. Boken är perfekt för er som gillar magi och spännande äventyr. Handlingen har ett bra tempo så den känns aldrig långtråkig och seg, dessutom är den lite läskig där det behövs, utan att vara obehaglig.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Aldijana Amiilean den 12 augusti 2015