De förryckta kusinerna och andra historier

En speciell bok med många uttrycksfulla bilder och minimal textmängd.

Det här är en väldigt speciell bok! Den är skriven av den amerikanske författaren och illustratören Edward Gorey. En bok med ett minimalt textinnehåll, men med många uttrycksfulla bilder som är inspirerade av de viktorianska och edvardianska perioderna.

Boken är uppdelad i en rad historier som genomgående är ganska brutala, men som utspelas i väldigt fina och trevliga miljöer. Exempelvis så handlar en av berättelserna om en ung, lydig pojke som helt plötsligt stöter på Satan. I en av bilderna kan man läsa: ”Även om han var snäll och god blev han ibland frestad av Satan.”

Edward Gorey

Edward Gorey är inte ett lika välkänt namn i Sverige som i Amerika, men han har inspirerat många andra författare/konstnärer så som Rob Reger, Daniel Handler och superregissören Tim Burton. Gorey anses egentligen vara mer utav en illustratör än författare, då den större delen av hans böcker oftast innehåller mer bilder än text. Men det gör inte böckerna mindre läsvärda för det! Han jobbar nämligen alltid så att han skriver sina böcker först och sedan illustrerar berättelserna. Bilderna är alltså i princip berättelsen!

Svart humor

Hans stil är mycket humoristisk, den svarta sortens humor. Vilket jag själv tycker är den bästa sortens humor! Skulle det då vara så att man tycker som jag, borde man definitivt ge någon av hans böcker ett försök. Min favorit av dem jag har läst hittills är just ’De förryckta kusinerna och andra historier’.  

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Malin Åslund den 28 januari 2016