101 historiska händelser

Varför blev Yao Niangs dans förödande? Hur befriade slavinnan Harriet Tubman sig själv?

Från 3200 f.kr till år 2013

Boken ”101 historiska händelser” är den senaste delen i serien ”101 historiska…”.  Böckerna innehåller kortare texter om enskilda händelser. Den första utspelas ca 3200 f. kr med rubriken ”Kushim tar emot en leverans”. De följande 100 beskrivs på två-tre sidor vardera. Vi får ta del av välkända men även mindre välkända händelser. Allt från vardag till politik.

Lättsamt och givande

Händelserna beskrivs med ett lättsamt språk. Det mest väsentliga finns med. Vill man veta mer finns hänvisning till fördjupning. Trots mitt svala intresse för vissa ämnesområden blir boken spännande att läsa. Allt från hur ”Alexander den store dör” till ”Hoa-Hoa lyfter ett barn”, uppdaterar mina historiekunskaper. Jag upptäckte okända vardagshjältar men även personer vars misstag tyvärr fått negativa konsekvenser.

Den förödande dansen

Varför blev då Yao Niangs dans förödande? Jo, den var starten på modet där kinesiska kvinnor började snöra sina fötter extremt hårt. Fötterna skulle bli så små som möjligt. Yao Niang var kejsar Li Yuns favoritkonkubin. Hon band sina fötter för att kunna dansa så att det såg ut som om hon flöt fram på sina tåspetsar. Som att hon ”gled på toppen av en lotusblomma”.

Andra kvinnor vid hovet blev avundsjuka på hennes popularitet och började härma henne. Det startade ett mode som höll i sig under lång tid. Ett mode som innebar flera års pinande av flickors fötter för att de skulle bli små. Allt för att uppnå målet att få ”lotusfötter”. Först i början av 1900-talet förbjöds fotbindandet formellt. Traditionen levde dock kvar i vissa områden en tid.

Än idag haltar äldre kinesiska kvinnor omkring på sina små fötter.
Om hur Harriet Tubman befriade sig själv får ni läsa på egen hand. En av många personer i historien att beundra.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Eva Holmberg den 16 mars 2016