F.A.Q.

Vanligt förekommande frågor om biblioteken under coronapandemin.

Varför stängde biblioteken?

Med anledning av de ytterligare nationella restriktioner som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade fredagen 18 december, så stängdes biblioteken i Örebro. Detta för att hejda smittspridning av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten har senare dragit tillbaka sin rekommendation gällande just biblioteken och vi arbetar nu kontinuerligt för att kunna öppna upp vissa delar av verksamheten så fort det är praktiskt möjligt.

Är alla bibliotek stängda och i så fall hur länge?

Nej. Gå till "Våra bibliotek" för att se vilka bibliotek som håller öppet och vilka öppettider som gäller.

Är inte biblioteket en så kallad samhällsviktig verksamhet? Hur kan det då stänga?

Jo, biblioteken bedriver så kallad samhällsviktig verksamhet. Det är därför öppethållande har varit viktigt för Örebro bibliotek under pandemin.

Kan jag reservera en bok?

Ja. Dock håller Adolfsberg, Baronbackarna, Hovsta och Norrby stängt på obestämd tid, därför går det inte att reservera material som finns på dessa bibliotek.

Du kan reservera här på hemsidan eller genom att kontakta biblioteket.

Kan jag hämta ut min reserverade bok?

Ja, du kan hämta ut reservationer under bibliotekets öppettider. Gå till "Våra bibliotek" för att se öppettider för varje bibliotek.

Vad gör jag om jag vill återlämna en bok?

Det finns bokinkast på Stadsbiblioteket, Haga bibliotek och Vivalla bibliotek där du kan lämna dina böcker oavsett tid på dygnet. Annars är det återlämning under bibliotekens öppettider som gäller. Men förseningsavgifterna är borttagna just nu så det kostar dig ingenting att behålla boken tills biblioteken öppnar igen.

Kan jag låna om min bok?

Du kan låna om under Mina sidor, eller genom att kontakta biblioteket.

Hur kommer jag i kontakt med biblioteket?

Stadsbiblioteket når du på telefonnummer 019-21 61 10. Du kan även skicka e-post till orebrobibliotek@orebro.se

Kontaktuppgifter till övriga bibliotek hittar du under "Våra bibliotek".

Kan man använda de digitala tjänsterna?

Ja, de digitala tjänsterna fungerar som vanligt. Läs mer om dem här.

Jag behöver teknisk hjälp gällande bibliotekets tjänster, t ex hemsidan, Biblio eller Pressreader.

Du kan boka en telefontid med bibliotekspersonal där vi har god tid att hjälpa dig. Klicka här för att komma till vår bokningssida.

den 21 december 2020