Skördetid
Sommar och höst är skördetid för allt naturen ger.
Att gå till skogs en klar septemberdag är något av det ljuvligaste som finns. Naturen bjuder på lingon i överflöd och mängder av olika sorters svampar. Men vet du att skogen har så mycket mer att ge? Skogslök är en av de mindre kända nyttoväxterna som du kan hitta där. Påminner i utseendet om purjolök, men är klenare till växten.
Plocka, plocka
Tranbär är numera populära att köpa torkade. Du kan plocka dem själv på myrar sent på hösten och endera torka eller frysa dem. Enbär är fina att plocka när de mognat och använda som krydda. Gran- och tallbarr är rika på c-vitamin och kan något oväntat användas i matlagning. Lägg kött, fisk eller grönsaker på en bädd av barr och maten får fin kryddning. Eller lägg en kvist ris i vattnet när du kokar ris eller potatis.
Självkart kan du hitta bär och ätligt grönt på promenader utanför skogen också. Nypon är bäst att skörda efter den första frosten. Då är de sötare. Det är lite pilligt att arbeta med nypon och du måste skydda dig mot de vassa taggarna. Lyckas du är du ägare till en samling äkta vitaminpiller. Bären är rika på c-vitamin och omega-fettsyror.
Fläderbär och rönnbär är goda att använda till sylt. Även rönnbären kan gärna plockas frostbitna, för en mildare smak.
Odla hemma
Idag reagerar många på långa transportsträckor för grönsaker och bär och försöker hitta andra sätt att klara mathållningen. På bloggen "Skillnadens trädgård" berättar Sara Bäckmo om hur odlingar på en 400 kvm stor köksträdgård kan ge mat för en familj under större delen av året.
Odla i stan
Mitt i centrala Örebro kan du se stadsodlingar på torget bredvid varuhuset Krämaren. Det är Tomas Hjort, stadsodlingskonsulent på ABF, som dragit igång odlingarna i samarbete med Öbo och Hyresgästföreningen. Tomas idé är att centrala stan och bostadsområdena ska vara fyllda med nyttoväxter för örebroarna.
Skogsträdgårdar
Skogsträdgården är ytterligare ett exempel på försök till nya miljövänliga odlingsformer. På demonstrationsgården, Holma skogsträdgård, växer vanliga trädgårdsväxter och vilda skogsväxter bredvid varandra. Syftet är att maximera produktionen av ätbara växter. Odlingarna är fleråriga och de olika markskikten utnyttjas, marktäckande grödor, buskar och träd står bredvid varandra.
I början kräver skogsträdgården en hel del anläggningsarbete och ger mindre skördar. Efter några år minskar arbetet och skördarna ökar. Eventuellt kan skogsträdgårdar anläggas på villatomter och i bostadsområden. På Örebro universitet pågår forskning om odlingsalternativet.
Tipsat av Marianne Redman, bibliotekarie Örebro stadsbibliotek
Länkar
Agroforestry = skogsträdgårdar
Blogg om stadsodling
Den virtuella floran
Gatsmart stadsodling
Vilda ätliga växter i Sverige - grupp på Facebook