Selma Lagerlöf och kärleken
Om ett spännande författarskap.
Jag har länge haft en tanke om att skriva om min favoritförfattare, Selma Lagerlöf. Jag tycker hon är spännande både som författare och som människa. Hon bar på en hemlighet, att hon hade kärleksförhållanden med kvinnor, en hemlighet som på den tiden var så farlig att man kunde hamna i fängelse. Det var en stor skam och sågs till och med som en sjukdom. Det är märkligt att tänka på idag.
Min favoritbok är Gösta Berlings saga, en förtrollande saga för vuxna! Jag läste den flera gånger under min ungdomstid och den står sig än idag. Något i boken fastnade i mitt minne, något alldeles speciellt, nämligen en gammal kista med pärlemormosaik. Kistan fick enligt sägnen inte öppnas förrän i slutet av 1800-talet (Gösta Berglings saga, kap. 31). På den stod: ”Arbetet besegrar allt” på latin. Selma Lagerlöf bytte i romanen ut de orden till ”Kärleken är evig”. Så vackert! Ack!
Testamente till eftervärlden
Åren gick. Jag minns att jag satt och tittade på tv en kväll i början av 1990-talet. Programmet handlade om Selma Lagerlöf och jag spetsade öronen. Reportern pratade om en kista med dokument som Selma Lagerlöf hade testamenterat till Kungliga biblioteket. Mina tankar gick direkt till kistan med pärlemormosaik. Kistan var nu öppnad och innehöll bland annat Selma Lagerlöfs kärleksbrev till kvinnor som hon hade haft förhållanden med.
Selma Lagerlöf dog den 16 mars 1940. Dokumenten i kistan fick inte öppnas förrän 50 år efter hennes död, den 16 mars 1990. Selma Lagerlöf sa att världen inte ”var redo” för att hantera det som var hennes hemlighet. Så klok hon var. Och så rätt hon hade!
Ur testamentet
”…manuskripten och breven deponeras i Kungliga Biblioteket i Stockholm, att breven förseglas med villkor att de icke få öppnas förrän femtio (50) år efter min död och att brev, som härröra från då levande personer, allt fortfarande icke få hållas tillgängliga för allmänheten och forskare, förrän brevskrivaren avlidit, samt att manuskripten och breven icke få överlåtas.”
Det måste ha varit oerhört spännande för dem som fick förtroendet att bevara skatten. Många av dem lär ju ha insett att de aldrig skulle få veta vad som stod i dokumenten.
Nydanande
Jag slås av att Selma var en nydanande människa på många sätt. Spännande, intellektuell och en av dem som gått före dagens kvinnor i kampen om rätten att få samma status som män.
Jag har nyligen läst böckerna med breven till Sofie Elkan, ”Du lär mig att bli fri” från 1992, och breven till Valborg Olander ”En riktig författarhustru”, från 2006.
Jag kan verkligen rekommendera dem till läsning. Man får sig en hel del historia till livs. Självklart är skrivningen lite gammaldags, men det gör bara läsningen mer autentisk.
Breven andas den starka kärleken mellan Selma och de båda kvinnorna och även rivaliteten mellan dem.
Kittlande tanke
”När ska vi offentliggöra denna brevväxling?” skriver Selma till Sofie Elkan sommaren 1895. Det kan vi läsa i boken ”Du lär mig att bli fri”. Hade Selma tankar på att testamentera en kista med sanningar redan för hundra år sedan? Det får vi aldrig veta, men tanken kittlar. Boken ”Gösta Berlings saga” där kistan presenteras för oss läsare skrevs år 1891.
Tipsat av Anna-Klara Nystedt, bibliotekarie Örebro stadsbibliotek
Länkar:
Lagerlöfarkivet
Selma Lagerlöf-sällskapet
Ur testamentet till KB