Sågverksungen

En roman om sågverksarbetares villkor skildrat ur flickan Brickens ögon.

Bricken växer upp i en kärleksfull liten familj. Hennes syskon har dött av svält. Föräldrarna lyckades bara rädda henne, den yngsta i syskonskaran. Bricken är omhuldad, föräldrarnas ögonsten.

På söndagsmorgnarna får hon krypa upp mellan föräldrarna när de dricker kaffe i sängen. De bor i ett rum, vid den öppna eldstaden lagar mamma mat och torkar kläder. Bricken tycker att de har det så fint, med en imperialsäng och pelargoner i fönstren.Till familjen hör också katten Missan som värmer fötter och hjärtan.

Det är hårda villkor för arbetarna på Svartviks sågverk, där både pappa och Bricken arbetar. Bricken är bara 11 år, ändå är hennes arbetsdagar som som ströflicka långa.

Strejk

Arbetarna beslutar sig för att gå samman och kräva bättre villkor. De går ut i strejk, den första organiserade strejken i Sverige.  Året är 1879. Det blir några dramatiska dagar. Militären skjuter skarpt och mamma kastar sig över sin flicka för att skydda henne. Pappa hamnar i arrest.

Arbetarna går tillbaka i arbete utan att få upp sina löner. Men i Brickens lever minnet kvar genom hela livet. Föräldrarna pratar ofta med stolthet om att arbetarna visade sådan styrka. Att de höll samman trots svårigheterna.

Serie

Sågverksungen är den första delen i en serie om fem. Läsaren får följa Bricken in i vuxenliv och ålderdom. Författaren, Vibeke Olsson, berättar om den plikttrogenhet, kärlek och omsorg om barn och familj, som präglar hela Brickens liv.

Vibeke Olsson är känd för sin förmåga att beskriva den lilla människans villkor. Hennes romaner utspelar sig ofta i historisk tid. Serien fortsättes av: "Bricken på Svartvik", "Sågspån och eld", "Amerikauret" och "Glödens färger"

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Marianne Redman den 14 augusti 2015