Ringar på svart vatten

Författaren har med denna bok lyckats kombinera en spök- och fantasy- och deckarberättelse och har samtidigt låtit det vara en realistisk familjeskildring. Hon kan sitt hantverk, Gull Åkerblom och har lyckats väl med denna bok.

Ensamme Ben

Boken handlar om Ben, som går på högstadiet och som är ganska ensam. Han tycker om att vara för sig själv, gå ut i naturen och utforska skog och mark. Dessutom är han duktig på att teckna och dokumenterar omgivningarna kartruta för kartruta i en särskild anteckningsbok. Däremot är han helt ointresserad av att läsa böcker och av musik. Konstigt eftersom hans mamma är bibliotekarie och pappan är musiklärare.

Alba Lundin är hans hemliga kärlek liksom hans stora skräck. Hon går någon klass över honom på skolan. Ena stunden söker hon kontakt med honom och i nästa skrattar hon åt honom tillsammans med sina kompisar.

Prästgården

Eftersom Bens familj bor väldigt trångt i en lägenhet i stan bestämmer sig familjen för att flytta till en gammal prästgård med gott om rum. Det är dock ett riktigt spökhus, visar det sig. Tidigare bodde en prästfamilj där. Sonen i huset hade försvunnit och nu kan Ben känna hans närhet genom ständiga vindilar i nacken. Det verkar som en osalig ande försöker berätta något för Ben. Alba har fått sommarjobb i byn där Ben och hans familj bor nu och de försöker tillsammans att ta reda på vad som hänt. 

Liknar Maria Gripes böcker

Om du gillar Maria Gripes böcker kan du nog tycka om denna bok. Den är mystisk, övernaturlig och alltid medkännande. Språket känns naturligt men inte förenklat.  Gull Åkerblom har jobbat som bibliotekarie i många år innan hon kunde börja skriva böcker på heltid. Hon bor i Kåseberga, nära Ales stenar. Kanske har dessa inspirerat henne till att skriva om mystiska och övernaturliga händelser.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Katarina Möller den 7 september 2015