Oceanen vid vägens slut

Detta är en fantasyroman som går hem lika bra hos vuxna och hos barn. Om du gillar magi och det surrealistiska kommer du att älska denna bok!

Verklighet och magi

En man återvänder till sin barndomsstad för sin fars begravning. Istället för att efteråt gå på mottagningen sätter han sig i bilen och åker mållöst längst sin barndoms vägar. Han hamnar på en gård där en barndomsvän, Lettie Hempstock, brukade bo. Kvar bor nu hennes mamma och mormor och underligt nog verkar de inte ha åldrats alls.

Huvudpersonen, som förblir namnlös, blir inbjuden på te och hamnar snart vid en damm bakom huset där han sitter och låter minnena från barndomen dra honom med. Hans minnen avslöjar underliga händelser med magiska och skräckinjagande inslag från tiden när han var sju år gammal.

Alltihop började med en sydamerikansk gruvarbetares död och vad den beredde vägen för ute i universum. Snart därefter börjar människor i staden på de mest underliga och obehagliga vis få ta emot, ja, pengar. Detta är bara början på huvudpersonens möten med de mest underliga ting och skeenden.

Huvudpersonen är, får man veta, en väldigt ensam pojke. Han lever mest i böckernas värld men tycks ändå vara ganska nöjd med det. Men så en dag kommer plötsligt det övernaturliga in i hans liv. Han drabbas av nya skrämmande upplevelser och känslor av total utsatthet, skuld och tilliten till vuxenvärlden och verkligheten förstörs och skrämmer. Men det är mitt i allt detta också en bok om vänskap och tillit.

Fantasi

Gaimans berättelse är skriven med sådan fantastiskt rik fantasi. Upplevelsen blir märkligare och märkligare för varje sida. Fantasin blandas med underbara betraktelser och metaforer runt hur det är att vara människa och hur det är att vara ett barn och att växa upp. Boken beskriver väl ett barns utsatthet inför vuxenvärlden och en människas utsatthet inför livets villkor.

Neil Gaiman

Neil Gaiman är en älskad fantasyförfattare som har uppnått något av en kultstatus bland fans över hela världen. Han föddes i England 1960 och började sin karriär som journalist och serietecknare. Han är mest känd för sin serie "Sandman", ett verk i tio delar men hans konstnärliga produktion är omfattande och innefattar även titlar som "American Gods", "Anansi Boys" och "Coraline".


 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Marianne Redman den 20 september 2016