Norrlands akvavit

En skröna av en mästerlig berättare.

Olof Helmersson återvänder till en bygd i Norrlands inland där han en gång verkat som predikant. Nu är hans avsikt den motsatta, att få de frälsta att inse att tron är falsk. Tyvärr kommer Olof för sent, de flesta har redan avlidit.

Viktiga möten

Gerda har väntat på Olof Helmersson i flera år och skjutit upp sitt döende. Gerda vill ha svar på frågor om tron. Olof lyssnar vid hennes dödsbädd, men slipper besvara frågorna. Gerda hör svaren inom sig och säger dem högt. Den före detta predikanten Olof, nu utan tro, kan inte vägra att ge Gerda den sista nattvarden. Istället för vin bjuder han på Norrlands akvavit, den enda dryck som finns till hands i bygden.

Olof får också veta att han har en dotter, Marita, resultatet av ett känslosamt möte en sommarkväll. De båda umgås försiktigt. Kanske kan relationen mellan far och dotter bestå.

Tro

Det är lätt att tro på författaren när han med språklig exakthet beskriver miljöer och skeenden i romanen. Det är som att kliva in i en annan värld, en värld där tiden stått still, och dammet sedan årtionden lagt sig.

Om författaren

Debuterade år 1965 och har sedan dess skrivit romaner, novellsamlingar, dramatik och lyrik. Ledamot av Svenska Akademin sedan år 1991. Mottagit ett flertal priser och utmärkelser, bland dem Augustpriset för ”Hummelhonung” år 1995.  Avled i mars 2017.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Marianne Redman den 5 maj 2017