När hundarna kommer

Hur kan sökandet efter ett bra liv, efter att hitta sig själv, trots allt leda till ett så besinningslöst brutalt handlande?

Vi möter Isak, Anton, Ester, Veronica, Nicke och så han. Han vars namn vi aldrig får veta, men med ögon som om det ”satt svarta skärvor i dem, blanka mörka flisor som verkar ha fastnat i blicken”. Isak och Anton är bröder, och precis som kompisar kan de chilla tillsammans, turas om att välja filmer som de ser ihop hemma i soffan.  Isak är äldst och har en motorcykel som Anton ber om att få låna för en runda, fast han bara är 15 år. Isak tvekar men är ju pank, så visst. Om Isak får låna pengar av Anton, kan Anton få låna motorcykeln någon dag.

Kärlekshistoria

Vid en fest nere vid sjön samlas man för att grilla. Isak är där utan att känna särskilt många, och där träffar han på Ester. Hon har råkat trampa på något vasst i skogen och gjort illa foten. Han hjälper henne att plåstra om. De börjar prata och det blir början på något stort. De fortsätter att träffas, och den starka kärleken är till en början helt ömsesidig. Men snart blir det för instängt för Isak. Han vill ta sig ur förhållandet och gå vidare, men har svårt att få fram det. Ester förstår honom inte alls.

Livsfarlig lockelse

En natt tar Anton motorcykeln utan att fråga och drar iväg ut. När han kör upp i skogen möter han två killar som sitter och dricker öl. Den äldre av dem börjar prata med honom. Killen verkar tuff men spännande, och Anton som vill att något ska hända är rätt nöjd över att få vara deras sällskap. Det känns skrämmande och på samma gång lockande. Men om han bara visste! Han kör hem den natten utan att ana det oerhörda. Ett mord begås och sedan är inget som förut.

Mer än en deckare

När hundarna kommer har fått både Augustpriset och priset Spårhunden för årets bästa barn- eller ungdomsdeckare 2015. Men det här ändå är mer än en vanlig deckare. För även om mordet klaras upp, lever stora frågor kvar efter läsningen. Jessica Stiefauer skriver sist i boken om hur ett mord på en ung 14-årig kille i hennes egna hemtrakter för 20 år sedan, John Hron, gjorde ett starkt intryck på henne. Hennes funderingar kring det mordet och över drivkrafterna hos de inblandade lämnade henne inte. Idag, tjugo år senare, är ämnet fortfarande rykande aktuellt.

Målgrupp:

Tipsat av: Kajsa Fex-Fritz den 15 december 2015