Miriam om natten

Om att ”låna” en annan identitet för att äntligen få slå sig fri.

Ny start i livet

Miriam som är 19 har just flyttat till Uppsala för att studera religionsvetenskap och för att äntligen bryta sig loss. Nu ska hon bestämma själv över sitt liv; vad hon äter, vad hon tar på sig, när hon sover och när hon är vaken. Hon vill inte vara duktig och skötsam mer. Hon vill bli vildare. Även om det blir riskfyllt och det blir det.

På jakt efter spänning

Hon går på studentklubben för att söka upp nya, spännande människor. Där paralyseras hon nästan vid blotta anblicken av den tequiladrickande, filmstjärnelika Sofia de Ron. Sofia, som verkar ta för sig helt hämningslöst av livet. Just sådan skulle Miriam också vilja vara, glamorös och farlig. Men Sofia är svår att nå fram till för Miriam, som själv har en lite försiktig stil.

Senare på natten, på väg hem från klubben händer det dock, men på absolut värsta vis. Miriam upptäcker Sofia som håller på att försöka ta sitt liv genom att kasta sig från en bro ner i bråddjupt, iskallt vatten. Efter en våldsamt dramatisk räddningsaktion under vattnet lyckas Miriam dra upp Sofia på land. Allt går så fort, Miriam handlar så instinktivt, och efteråt, när sirenerna från ambulansen tonat bort, står Miriam kvar vid ån med Sofias vita handväska.

Kärlek och bekräftelse - och lögner

I väskan finns en nyckelknippa och en skrivbok med personliga anteckningar. I skrivboken antyds händelser i familjens De Rons förflutna som sätter igång Miriams nyfikenhet. Snart har Miriam, eller Dorothy som hon kallar sig, hamnat i familjen de Rons innersta krets. Tillsammans med brodern och mamman vakar hon över Sofia som ligger i koma, och hon möts omedelbart av kärlek, tillit och bekräftelse. Som Dorothy får hon mer och mer inflytande hos den krisdrabbade familjen de Ron som intet ont anar. Men den lånade identiteten är trots allt bara ett lån.

Crossover-bok

Författaren Maria Nygren som vuxit upp i Uppsala har tidigare gett ut två romaner: 100 meter lycka (2012), och Fjärde riket (2013). Hon har skrivit filmmanus och även regisserat ett flertal kortfilmer. I Miriam om natten visar hon sig ha en stark berättarröst med ett språk som gör att man blir uppfylld av berättelsen. Boken är väldigt trovärdig och läsvärd, så bra att man gärna rekommenderar den för både unga och vuxna läsare.

Målgrupp:

Tipsat av: Kajsa Fex Fritz den 19 februari 2015