Med högklackade skor i Sibiriens snö

En biografi om en enskild familjs lidanden och en historia om hundratusentals andra öden.

I boken ”Med högklackade skor i Sibiriens snö” berättar Kalniete om sin familjs historia på både mors- och farssidan och en del av vad folken i de baltiska staterna har gått igenom. Hennes föräldrar blev deporterade till Gulag tillsammans med sina respektive föräldrar under Stalins repression.

De sändes till Sibirien, bestraffade för ingenting annat än att ha tillhört fel samhällsklass ur regimens synvinkel. Sandra Kalniete berättar om deportationen som var välplanerad och skedde nattetid. Sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD fabricerade anklagelser och fraktade det baltiska folket till Sibirien i fullpackade boskapsvagnar. Barn och gamla dog tidigt av svält, smuts, kyla och  mänskliga förnedring.

Kalniete beskriver hur föräldrar skiljdes från sina barn, hur morfadern torterades av NKVD och om den ständiga hungern. Biografin om familjens öden är gripande och ger ger många fakta om balternas nutidshistoria, om svek och förintelse. En stark berättelse om människans ork att leva vidare trots hemska förhållanden.

Tidskriften ”Elle” gav sitt Grand Prix till ”Med högklackade skor i Sibiriens snö”. 

 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Ginta Kaplere den 23 januari 2015