Månadens språk: Somaliska
Örebro bibliotek vill i höst uppmärksamma fyra språk som pratas av många i vår kommun och region. Vi vill väcka nyfikenhet och stolthet. Det är framför allt språket och litteraturen som vi fokuserar på. I september är månadens språk somaliska.
Om somaliska
Somaliska pratas av omkring 25 miljoner personer i Somalia, grannländerna Djibouti, Etiopien och Kenya och runt om i världen på grund av att många somalier flytt sitt krigsdrabbade land. I Sverige är det ca 100 000 personer som har somaliska som sitt modersmål.
Språket har många låneord från arabiskan på grund av nära kontakter med arabvärlden. Låneord från kolonialmakternas engelska och italienska är också vanliga.
Somaliska har allra mest varit ett muntligt språk. Det finns stor tradition av berättande. För skriftspråket användes ibland arabiskt alfabet, ibland latinska alfabetet och ibland ett par inhemska alfabet.
Först 1973 blev somaliskan officiellt språk i Somalia. Då beslutades också att man alltid skulle skriva med latinska alfabetet.
Olika dialekter
Det finns tre dialektgrupper inom somaliskan - nordlig, benaadir och maay. Det är den nordliga somaliskan som blivit standardspråket och används bl a i radio. Olika benaadirdialekter talas längs Benaadirkusten, från Cadale till söder om Baraawe, inklusive huvudstaden Mogadishu. I södra Somalia är den viktigaste dialekten maay men det finns folkgrupper som talar andra dialekter där. Svårast att förstå är dialekten jiido.