Ljusförgörerskan

Grekisk mytologi och gamla epos är grundpelare till Li Österbergs serie ”Ljusförgörerskan”. En serie om gudinnan Persefone som hellre spenderar sin tid med växter och ormar, än med människor eller gudar.

Persefone (även kallad Kore) är en kurvig fruktbarhetsgudinna som älskar blommor och växter, samtidigt som hon är en väldigt självupptagen och otrevlig person.

Besök i Grottan

Hon lever tillsammans med sin mor Demeter (sädes- och fruktbarhetsgudinnan), en kärleksfull och överbeskyddande mor, vilket går Persefone på nerverna och hon spenderar den mesta tiden ute i naturen.

En dag älskar hon med en gud som kommit till henne i skepnad av en orm och hon blir med barn. Persefone kallar barnet för en parasit och måste bli av med det.

Olympiaden

Hon beger sig till Olympiaden för att träffa sin far och sina halvsyskon, men också för att se till att bli av med barnet och gömma hemligheten för sin mor. Med Athenas hjälp plockar de polej-mynta till det te som hon ska dricka för aborten. Athena stannar hos Persefone under alla de dagar som hon väntar på att fostret ska ramla ut, för att sedan förvara det i en ask och föra det bort från Persefone.


Denna fantasyserie är en härlig liten historia. Österberg lyckas fånga charmen i fantasy samtidigt som hon leker med moderna frågeställningar så som individualism och kroppslighet.

Med ett modernt språk och ett tecknande med influenser från Gilbert Hernandez (Palomar) och Tinet Elmgren (Sockerärter) har Österberg skapat en förförisk saga, inte bara för de som tycker om att läsa serier.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Karin Ganelind den 8 november 2017