Ljuset vi inte ser

En flerfaldigt prisbelönt roman från andra världskrigets tid som fångar sin läsare från första stund.

Vi lär känna och tycka om två starka huvudpersoner, den blinda franska flickan Marie-Laure och föräldralöse Werner.

Marie-Laure flyr tillsammans med sin pappa från Paris till Saint-Malo. Där blir hon delaktig i motståndsrörelsen mot tyskarna som invaderat staden.

Werner är en ovanligt begåvad tysk pojke. Hans tekniska skicklighet tar honom från ett förväntat arbete i den kolgruva där hans pappa dött till utbildning inom Hitlerjugend och soldatliv.

Flera viktiga personer

Förutom huvudpersonerna möter läsaren andra speciella och älskansvärda personer. Werners syster Jutta, som hatar att se sin bror fara iväg på utbildning med Hitlerjugend, är lätt att tycka om. Hon inser att utbildningen inte är bra för honom.

Marie-Laures äldre släkting Etienne, gravt krigsskadad, växer i sin omsorg om flickan. En annan viktig person är Etiennes hushållerska som tar Marie-Laure under sina vingars beskydd när pappan försvinner.

Konstfull intrig

Romanen innehåller många konstfulla och idérika detaljer. Pappan bygger staden Saint-Malo som en miniatyr i trä för att Marie-Laure ska kunna lära sig hitta där.

Intrigen är finurlig och gränsar till det otroliga, men känns ändå högst trovärdig. Några av de viktiga personerna i romanen träffas efter kriget och får svar på en del av sina frågor.

En vacker diamant och några förfalskningar av den har betydelse för händelserna i boken.

Ondska

En fasanfull ondska florerar under den här tiden, både genom militären och ”vanliga” människors” småaktighet. Boken får mig att fundera över ondskans väsen.

Motstånd

Men hoppet spirar inte minst genom hushållerskan madame Manec och hennes väninnor som gör motstånd. De hittar på många finurliga sätt att ställa till det för de tyska soldater som ockuperar deras stad. Även Werner vågar göra motstånd, men det sker sent i hans liv.

Kärlek

Mot alla odds och trots krigets fasor får personerna i romanen uppleva kärlek.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Marianne Redman den 16 oktober 2016