Start för innehåll

Att låna

Här hittar du bland annat information om hur det fungerar att låna, lämna tillbaka, skaffa lånekort och skapa användarkonto.

Du behöver ett lånekort för att kunna låna på biblioteket. Lånekortet är också grunden för att skapa ett konto på bibliotekets webbsida.

Vill du skaffa ett lånekort?

Fyll i detta formulär och hämta sedan kortet på ditt närmaste bibliotek. För att få lånekortet behöver du visa legitimation.

Lånekort till barn och unga

Barn under 15 år behöver vårdnadshavares tillstånd för att skaffa lånekort. Här finns låneregler och ansvarsförbindelse.

Låna och lämna tillbaka

Du kan låna och lämna tillbaka på det eller de folkbibliotek i kommunen som passar dig bäst. Du behöver alltså inte lämna tillbaka boken på samma bibliotek som du lånade den. Det gäller även reserverade böcker - du väljer själv var du vill hämta det du reserverat.

På alla bibliotek finns självbetjäningsautomater som du kan använda för att låna och lämna tillbaka. Om du inte har med dig ditt bibliotekskort vid besöket går det också bra att låna på automaterna med personnummer och pin-kod.

Skapa ett användarkonto

Genom att skapa ett användarkonto kan du reservera och låna om direkt på webbplatsen. Med ett konto kan du också sätta betyg på böcker och se till så att dina kontaktuppgifter är aktuella.