Kvinnor i historien

Historien är full med intressanta kvinnor, men det är inte alltid de uppmärksammas.

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Det låter som en dag att fira, lite som alla hjärtans dag, fast det är kvinnor som firas. En del gör på det viset. Egentligen finns dagen för att påminna oss om att kvinnor och män ännu inte är jämställda. På vissa ställen i världen är det till och med farligt att prata om att förbättra kvinnors rättigheter. Därför uppmärksammar vi tre historiska kvinnor som gått sin egen väg.

Ng Mui

Vi börjar i Kina på 1600-talet. Kina är känt för många saker, en av dem är de kampsporter som kommer därifrån. Det är lätt att tro att kampsport är något som främst killar hållit på med, men så är inte fallet. I de kloster där kinesiska kampsporter kommer ifrån fanns både män och kvinnor. Det mest kända klostret är antagligen Shaolin, där utövade man Kung fu. Här levde en kvinna som hette Ng Mui, hon var en kamsportsmästare som skapade grunden för Kung fu stilen Wing Chun Kuen. Det är en självförsvarsstil där det inte spelar någon roll vilket kön, vikt eller längd du har. Vilket är bra då alla kan lära sig det.

Drottning Kristina

Drottning Kristina av Sverige
 

Nästa person vi uppmärksammar föddes i Sverige på 1600-talet, drottning Kristina. När hon föddes var folk besvikna över att det inte blev en pojke, man tyckte inte att en flicka kunde regera landet. Det låter konstigt, men så tänkte man på den tiden. Kristina visade sig vara väldigt smart och begåvad. Hon var intresserad av, och duktig på allt man tänkte på som manligt. Kristina var tvärtemot vad man tänkte om kvinnor på den här tiden. Kanske berodde det på att hon blivit uppfostrad som pojke, men mest var det nog så hon var. Kristina var väldigt intresserad av kultur och att lära sig nya saker, hon bjöd in lärda personer från olika länder till Sverige. När Kristina varit drottning i nästan 22 år bestämde hon sig för att sluta och flytta till Rom. Kristina valde alltid sin egen väg.

Malala Yousafzai

 

Det finns även fantastiska kvinnor som lever här och nu! Malala Yousafzai från Pakistan stod upp för flickors rättigheter och dog nästan för det. När hon var 12 år skrev hon en blogg om kvinnors rättigheter i hennes distrikt. De hade det mycket dåligt på grund av att talibanerna i området inte ville att flickor skulle få gå i skolan och utbilda sig. Talibanerna förstörde skolor för flickor. Malala blev känd över hela världen, hon kunde nå ut och berätta om hur kvinnorna hade det. Hon ville att saker skulle förändras så de kunde få det bättre. För att det skulle vara säkert för henne att fortsätta blogga var det viktigt att hennes identitet var hemlig. Men hennes motståndare fick reda på vem hon var och attackerade henne på bussen från skolan. De sköt henne, hon var väldigt nära att dö. Över hela världen blev människor chockade över vad som hänt Malala. Den hemska händelsen hindrade inte Malala, hon har fortsatt kämpa för kvinnors rättigheter. Tack vare hennes kamp så pratas det om kvinnors situation och möjlighet till utbildning, både i Pakistan och på andra ställen i världen. Hennes kamp och vilja att förändra har belönats med utmärkelser över hela världen, bland annat fick hon 2014 ta emot Nobels fredspris.

Nu har vi läst om några intressanta kvinnor men det finns många fler i historien. Kom in till biblioteket och se om du kan hitta någon annan intressant person du vill veta mer om!

Artikeln är skriven av: Nanna Petersson

 1. Anne Franks dagbok

  Undertitel: anteckningar från gömstället 12 juni 1942-1 augusti 1944
  Av: Frank, Anne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 2. Flickornas historia

  Undertitel: från Igelkottsflickan på stenåldern till Julia i vår tid
  Av: Lindström, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: Bok
 3. Flickornas historia - Europa

  Undertitel: från Eirene i antiken till Dılan i vår tid
  Av: Lindström, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 4. Jag är Malala

  Undertitel: flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
  Av: Yūsufzay, Malālah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Nanna Petersson den 4 mars 2015