Jag tar samma som hon

Hur håller sig kändisar smala, vältränade och friska? Vilken är deras hemlighet? Är allt bara ”naturligt” eller finns det ett levnadssätt som gör att vi alla kan se ut som Gwyneth, Madonna, Elisabet Hurley eller Victoria Beckham?

Journalisten Rebecca Harrington bestämmer sig för att prova några kända människor kostråd och träningsprogram. Och det blev en hejdlöst roligt/sorglig bok!

Bokmarknaden översvämmas av kokböcker och på TV visas ett oändligt antal matprogram. Alla kändisar med självaktning ger ut minst en kok- eller livsstilsbok. På framsidan oftast en leende person som visar precis hur ”lycklig och smal” du blir av just denna diet.

”Dieter finns överallt. Man kan inte vara kvinna och tro att man inte behöver banta eller göra en ansiktstransplantation. Men att tänka på dieter är något helt annat än att prova många av dem i rad. Vem skulle göra en sådan sak? Jag!”

Hur går Harrington tillväga?

Hon läser böcker, bloggar och hemsidor där kändisarnas liv beskrivs i detalj. Harrington provar inte mindre än 16 personers olika dieter. Hon skildrar med helt oslagbar humor de många gånger ganska invecklade tillagningsmetoderna, de dyra ingredienserna samt hela vänkretsen fasa inför eventuella middagsinbjudningar. Hon inte bara äter som dessa kändisar utan försöker också följa deras liv genom att klä sig, besöka samma restauranger och träna på samma sätt. Allt är mycket humoristiskt skildrat.

Visste ni att enligt Gwyneth Paltrows diet får man inte äta bröd, djuphavsfisk, rött kött, komjölk, aubergine, tomater, jordgubbar eller yoghurt för att bara ta några exempel. Vad får man då äta? Vaktelägg, gojibär, grönkål och rödbetsblastsoppa går bra. Victoria Beckham får bara äta fem små (barn)nävar mat på hela dagen. Dolly Parton bantar med kålsoppa, något som Harrington provar med katastrofala följder. Lagerfeld dricker upp till 10 Coca-cola light per dag. Elizabeth Hurley bantar med vattenkrassesoppa och yoghurt och Jackie Kennedy höll en diet bestående av Belugakaviar, pilgrimsmusslor och spenatrisotto.

Sorgligt komisk

Genom att följa Rebeccas strävande i köket, affären och gymmet blir budskapet tydligt. Skönhetsidealet för kvinnor är stenhårt. Det är inte ett fenomen för vår tid, även om man brukar mena att kroppsidealet för en kvinna på femtiotalet var friskare än det anorektiska idealet i vår tid. Det hjälper inte! Som kvinna ska din kropp formas och stöpas om du ska vara en idealkvinna. Du duger helt enkelt inte som du är!

Jag skrattar visserligen högt under läsningen, men inser att inte bara skönhetsidealet är galet – hela kändisindustrin är galen. Förvrängda kroppsideal där vuxna kvinnor ska se ut som tonåringar, lyxigt överklassliv, skönhetsoperationer och rader av kockar, dietister och tränare som gör detta möjligt.  Det är sjukt! Och dessutom sjukt roligt att läsa boken!

 

 

 


 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Marita Lindskog den 1 oktober 2015