Idilia Dubbs dagbok

En rörande sann historia om kärlek, äventyr och tragedi.

Detta är den perfekta romantiska romanen, utan att faktiskt vara en roman. Den har ett stort mått av spänning och äventyr kryddat med mycket romantik men i bakgrunden ligger också en stor tragedi. Man kan knappt tro att detta verkligen har hänt. Men så är det; boken är nämligen baserad på den 17-åriga skotskan Idilia Dubbs dagboksanteckningar.

Idilia Dubb

Berättelsen tar plats under en resa Idilia gör med sin mor och far och sina två syskon genom Rhendalen i Tyskland sommaren 1851. Idilia beslöt i sista stund att följa med familjen på semestern efter att hon precis avbrutit förlovningen med sin fästman som varit otrogen mot henne. Idilias mor är mycket upprörd över vad hennes dotter gjort och lägger all skuld på henne. Idilia vill fly undan umgänget med modern och på fartyget till Lahn gör hon ganska snart en ny bekantskap i den unge Christian Bach. Tillsammans med Christian hamnar Idilia i för henne helt nya situationer och får vara med om ett riktigt äventyr. Det börjar med att de gör ett stadsbesök i en hamn där fartyget lägger till över natten. De pratar bort tiden så att stadsmurarna hinner stänga och de blir tvungna att övernatta i staden och morgonen därpå försover de sig och missar fartyget.

Rhenområdet

Många konstnärer och författade åkte under 1800-talet för att söka inspiration i Rhendalen och det var en väldigt betydelsefull plats. Idilia själv drömmer om att bli konstnär och hon tecknar mycket av det hon ser runt omkring sig av både människor och miljöer. Alla vackra miljöbeskrivningar Idilia redogör för gör att jag själv blir väldigt sugen på en resa till dessa, enligt hennes beskrivningar, oerhört vackra platser utmed Rhenområdet.

Den verkligen historien

Det är en väldigt tragisk historia som gjort att Idilia och hennes dagbok blivit uppmärksammade och det är det öde hon fick gå till mötes. Under resan med sina föräldrar försvann Idilia och efter mycket sökande fick man ge upp. Elva år senare hittade man hennes kvarlevor uppe i en borgruin i staden Koblenz.
När Idilias bästa vän, Genevieve Hill, tidigare emigrerat med sin familj till Amerika hade de bestämt att de inte skulle brevväxla utan skriva dagböcker och när de var slut skicka dem till varandra. Denna bok är Idilias dagbok redigerad av hennes vän Genevieve.
Det var ett stort nöje och att få ta del av Idilias berättelse även att jag kände till det oundvikliga slutet och jag vill verkligen rekommendera alla att läsa den!

Boken är tipsad av Lovisa Jacobsson, Örebro Stadsbibliotek

 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Lovisa Jacobsson den 8 maj 2015