Hobbys

Om vanliga och mindre vanliga hobbys.

Har du en hobby? I så fall har du en regelbunden aktivitet som du utövar på din fritid för din egen skull. En hobby kan vara allt från att samla på något till att skapa något. Hobbyn kan utföras enskilt eller i grupp.

Hur börjar det?

Hur kommer det sig att man börjar med en viss hobby? Som barn får man några färgglada suddgummi och plötsligt har man börjat samla. Någon ärver intresset för knyppling från en äldre släkting. En kompis ber dig hänga med till amatörteatergruppen, och du är fast. Den nu aktuella trenden ”målarböcker för vuxna” gör dig nyfiken, och du provar på.

Korsord

Vad gäller på min arbetsplats?

Jag blev nyfiken på vad mina arbetskamrater har för hobbys. Ett axplock av kollegorna har följande intressen: Koreanska tv-serier, virkning, körsång, broderi, foto, piano, knyppling, hantverk, styrketräning, korsord, stickning, hästar, teater, golf och längdåkning.

Kan vad som helst vara en hobby?

Kan man ha tv-serier som hobby? Faller det in under en regelbunden fritidsaktivitet som man utför för sin egen skull? Det gör det absolut, tycker jag, som blev extra nyfiken på min kollega Nannas intresse.

Kdrama

Nanna berättar:
”För cirka tre år sedan ramlade jag in på en internetsida med olika tv-serier. De koreanska serierna, så kallade Kdraman, hade en handling som liknade Manga. Manga är något jag också är intresserad av. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att titta på en.

Handlingen lät fantastisk. Den handlade om en tjej som ska bli nunna. Hon måste, av olika anledningar, hoppa in för sin identiska tvillingbror i hans popband. Det måste vara hemligt att hon är tjej. Det var makalöst bra. Jag hade har aldrig skrikit så mycket på min tv, i frustration över karaktärernas beteende. Eller ömmat så mycket för killen som inte fick tjejen i slutet.

Efter den var jag fast. Jag tittar på någon serie varje dag så mitt intresse tar ganska mycket tid. Det kommer nya serier hela tiden. Det finns dessutom många bra serier från andra länder, som till exempel Thailand och Kina. En rolig följd av detta är att jag hittade tillbaka till att lyssna på musik. Till alla tv-serier finns ett soundtrack, och på den vägen upptäckte jag koreansk popmusik, Kpop.

Nanna besöker inspelningsplats för
 

Mitt intresse för serier inspirerade mig till och med att besöka Korea. Så här glad blev jag när jag besökte inspelningsplatsen för tv-serien ´My love from the star´”.

Ursprung

Ordet "hobby" är ett inlån från engelskan. Ordet kan härledas till hobyn som betyder 'liten häst' men även leksakshäst, gunghäst. I slutet av 1600-talet hade betydelsen av ordet mer gått mot favoritförströelse. Tidigt 1816 finns det första belägget på engelska för formen "hobby". Det avsåg 'aktivitet som inte leder någonvart'.

Det låter väl härligt att ha en aktivitet som inte leder någonvart?

Tipsat av Eva Holmberg, Örebro stadsbibliotek

Länktips

Koreansk populärkultur har ett eget namn, Hallyu. Det betyder ”den koreanska vågen”.

Tidskriften Hallyu har en svensk sida med bland annat musikrecensioner, recept, debattartiklar. Här finns information om lokala events inom Sverige.

 1. Sagornas stickbok

  Undertitel: sticka sagobarnens bästa kläder
  Av: Dackenberg, Celia B
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 2. Virka!

  Undertitel: virkade projekt för ditt hem
  Av: Mills, Molla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 3. Loverholic robotronic

  Undertitel: en reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea
  Av: Mellerstedt, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Rock
  Finns som: Bok
 4. Scrapbooking

  Undertitel: en kreativ kraft
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 5. Betong i hem & trädgård

  Av: Zacke, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 6. Fotografera fåglar & vilda djur

  Undertitel: naturfotografens 101 bästa råd
  Av: Liodden, Ole Jørgen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Fotografi, filmteknik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Eva Holmberg den 21 mars 2016