Hjälp! Jag har fastnat i serier!

Om tv-serier.

När började det egentligen, det där med tv-serier? Jag minns att när jag var cirka 7-8 år gammal brukade jag åka till min mormor på helgerna. Förutom att äta goda kakor som hon alltid bjöd på, hade vi en ”helig stund” tillsammans, som mormor brukade kalla det.

Under 1,5 timme, sent på lördag eftermiddag fick ingen under några som helst omständigheter störa oss.  Då var det Star Trek på tv, en amerikansk science fiction Tv-serie skapad av Gene Roddenberry. Mormor älskade den serien och så småningom gjorde jag det också. Jag längtade till lördagarna, till Spock och kapten Kirk. Ibland kändes en vecka oerhört långt.

Star trek
 

Slut på väntan

Idag behöver vi inte vänta en hel vecka till nästa avsnitt. Tv-bolag som Netflix, Viaplay, HBO och många andra sänder hela säsonger av serier, som vi lätt kan se precis när vi vill. Störst på den punkten är nog Netflix som redan från alla första början släpper hela säsonger på en gång. Detta för att möjliggöra så kallad ”binge-watching”, att se allt i ett eller några stora sjok. Netflix är inte intresserad av att bygga upp vårt intresse vecka för vecka som en del traditionella bolag gör, utan för att vinna över fansen har de kommit på idén att släpa hela säsonger samtidigt. 

De har analyserat abonnenter i 16 länder, inklusive Sverige, och upptäckt att det inte är alltid det första avsnittet som leder till att vi fastnar för serien, utan att det kan variera från avsnitt två till ibland så sent som till avsnitt åtta. Undersökningen visar också att majoriteten av svenska tittarna, 55 procent, (jag är en av dem) inte nöjer sig med ett avsnitt varje vecka utan vill se flera avsnitt i följd.

För hur mysigt är det inte att kunna lägga sig i soffan eller sängen, stoppa hörlurarna i öronen, stänga ute världen och ägna sig helt och hållet åt sin favorit serie?  Alla ni som ser flera avsnitt i sträck har säkert någon gång upplevt eller tänkt tanken: ” Okey, jag ska bara se det här avsnittet, sen går jag och lägger mig”. Plötsligt är natten nästan slut, klockan är fyra på morgonen. Tack och lov så är det söndag och du kan sova lite längre.

När man har hittat en tv-serie som man verkligen inte kan vara utan och huvudkaraktärerna nästan har blivit ens familj, då är det extra svårt att trycka på play och se det sista avsnittet. Många av oss går igenom en sorgeprocess när sista avsnittet är avslutat. En undersökning visar att 31 procent är ledsna för att det är slut, 23 procent känner sig tomma och har känslan att något saknas, medan 7 procent blir glada av tanken att de ska välja en ny serie att titta på.

Game of thrones
 

Game of Thrones

De sista årtiondena har tv-serier blivit enormt populära och deras kvalitet kan många gånger mäta sig med stora filmproduktioner och till och med överträffa dem. En mycket populär sådan är den brittiska "Downton Abbey" som utspelats på ett brittisk högadligt gods i början på 1900-talet.

För de som gillar fantasy har tv-bolaget HBO spelat in en egen serie "Game of Thrones" som är baserat på George R R Martins böcker "Sagan om is och eld". För dem som älskar skräck och zombies har Frank Darabont gjort en postapokalyptisk tv-serie "The Walking Dead". Den handlar om en liten grupp människor, ledda av sheriffen Rick Grimes, som lever efter att en zombieepidemi brutit ut i USA. "True Detective", "Hannibal", "Sherlock", "Blacklist" är några exempel på kända och populära kriminalserier.

Det finns serier för alla smaker, tv-dramer, komedier och dokusåpor. De senare har blivit extra populära, som "Bonde söker fru", "Paradis Hotel" eller "Hollywoodfruar". De är dessutom billiga att producera eftersom de inte kräver avlönade skådespelare.

Nyttigt med serier

Eftersom utbudet av TV serier är så brett och det finns något för alla, är det lätt hänt att vi fastnar för en serie. Men nu behöver vi inte längre vara oroliga för att vi spenderar för mycket tid i tv-soffan, forskning visar på att vi blir smartare av att titta på tv-serier. 

Amanda Ellison, neruroforskare vid Durham University, publicerade i tidningen "The Telegraph" en vetenskaplig artikel där hon hävdar att komplicerade drama-och kriminalserier är bra för vår hjärna. Enligt henne är "komplexa dramaserier på tv den optimala hjärnvässaren, då långt fler delar av hjärnan aktiveras än om man läser en bok eller deltar i en intellektuell diskussion".

Ju mer du tittar på serier som bygger på spänning och utmanar dig att hänga med i avancerade handlingar där du måste följa många trådar och olika karaktärer desto bättre hjärngympa får du. Din hjärna jobbar extra mycket och blir mer skärpt. Så nu framöver kan du med gott samvete spendera din kväll med din favoritserie, din hjärna mår bra av det och du njuter av kvällen.

Tipsat av Violetta Rokka, bibliotekarie Örebro stadsbibliotek

Länkar

Naturvetenskapliga fakta: att kolla tv-serier är bra för hjärnan 
Why watching tv crime dramas is good for your brain 
Netflix vet när vi fastnar i serien 
Årets bästa tv-serier
Här är höstens bästa tv-serier
Bästa nya tv-serierna i höst

 

  1. En bok om film

    Undertitel: genrer, stilbildare, historia
    Av: Jansson, Ulf
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Film
    Finns som: Bok
  2. Guinness bok om film

    Undertitel: filmhistoriens först och störst
    Av: Robertson, Patrick
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1982
    Klassifikation: Filmhistoria
    Finns som: Bok
  3. Film

    Undertitel: [historia, regissörer från A till Ö, genrer, de 100 bästa filmerna]
    Av: Bergan, Ronald
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Filmhistoria
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Violetta Rokka den 2 oktober 2015