Harry Potter - aldrig glömd

Harry Potter, pojken som överlevde och blev älskad av miljoner barn, unga och vuxna.

Fenomenet Harry Potter

När Harry Potter böckerna kom landade de som en bomb i världen. De blev stora, omtalade, älskade. Mängder med barn upptäckte glädjen att läsa böcker och Harry Potter böckerna är översatta till 69 språk samt sålts i ungefär 400 miljoner exemplar i hela världen. J. K Rowling skrev de första utkasten för den första Harry Potter boken på ett café i Edinburgh. Det är ett mysigt café med lite bilder på Rowling på väggen. Behöver man dock gå på toaletten får man sig en upplevelse! Åratal av klotter, meddelanden, citat från böckerna och kärlek till J.K. Rowling finns på väggarna. Man skulle kunna prata om en Harry Potter generation som lämnat sina avtryck på detta ställe.

En vägg nedklottrad av Harry Potter fans
 

Ny film

Hösten 2014 började en del rykten florera. En ny film om Harry Potter? I oktober bekräftade J. K Rowling ryktena, det skulle bli en ny film. En trilogi rent av. Dock Handlar de inte egentligen om Harry Potter – de utspelar sig ungefär 70 år innan Harry föds, runt 1920. Filmerna ska handla om Newt Scamander som i Harry Potter universat skrivit en av skolböckerna alla på Hogwarts läser:
”Fantastic beasts and where to find them”.


Filmen har alltså Newt Scamander som huvudkaraktär och handlar om hur han har rest runt I världen på jakt efter magiska väsen sen 1918, vilket leder till publikationen av hans bok 1927. Filmen kommer produceras av David Heyman som producerat alla de andra Harry Potter filmerna.
Den sjätte oktober 2014 skrev J. K Rowling ett kryptiskt meddelande på sin Twitter: ”Cry, foe! Run amok! Fa awry! My wand won’t tolerate this nonsense”.


Senare under dagen bekräftade hon att tweeten faktiskt var en gåta. Svaret på gåtan var att detta meddelande var, möjligen, den första meningen i sagan om Newt Scamander. Det visade sig vara ett anagram som blev löst senare under dagen. Lösningen på anagrammet var:
”Newt Scamander only meant to stay in New York for a few hours”.
Om cirka två år kan vi alltså låta Hogwartsexpressen ta med oss på en färd igen, dock ungefär sjuttio år innan originalsagan startade. Ses då, Potterheads!

GWR 'Hall' 5972 'Olton Hall' at Doncaster Works

 

 1. Harry Potter och Fenixorden

  Av: Rowling, Joanne K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt till svenska
  Finns som: Bok
 2. Harry Potter och dödsrelikerna

  Av: Rowling, Joanne K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Quidditch genom tiderna

  Av: Rowling, Joanne K
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Antonia Simonovic den 8 maj 2015