Half bad - ondskans son

En roman om utanförskap, kärlek och den ständiga kampen mellan gott och ont.

Detta är en bok om utanförskap och vad som kan hända i ett samhälle om man inte accepterar allas lika värde. Det är den första delen av tre om en pojke vars mamma är en vit häxa och pappa är en svart och ond häxa. Vi får följa honom som barn och ung man. Han utesluts mer och mer ur samhället eftersom de styrande vita häxorna fruktar ”blandkodade” och även hans magiska krafter som är arvet efter den onda svarta fadern.

Flykten

Boken inleds med ett blodigt flyktförsök. Han är som ung man fången i en bur pga de vita häxornas skräck för honom. Trots att han vet att flykten kommer att innebära att fångvaktaren kan utlösa att ett armband går sönder och läcka farliga syror som skadar hans hand tar han risken att fly. Författaren värjer sig inte för en naturalistisk beskrivning över vad som händer med handen när armbandet går sönder under den, som det ska visa sig, misslyckade flykten.

En trygg familj

Nathan växer upp hos sin mormor och sina halvsyskon. Mormodern tar väl hand om honom och han älskar brodern Arran, som stöttar honom i allt. Han grubblar mycket över varför han är så annorlunda och vem hans pappa var. Mormodern förbjuder honom att någonsin prata med andra om fadern, som var en våldsam och ond man med flera mord på sitt samvete. Men på olika sätt får han fler och fler pusselbitar som kan ge honom en bild av fadern och därmed också en svar på vem han själv är.

Förbjuden kärlek

Annelise är Nathans stora kärlek och de träffas i hemlighet. Hon tillhör en inflytelserik familj av vita häxor och hennes tre bröder gör allt för att stoppa dem från att träffas.

Författaren Sally Green debuterar med denna bok och det gör hon med den äran. Det är en riktig bladvändare, som håller spänningen uppe med korta kapitel som ofta slutar med en cliffhanger. Författarens språk är också visuellt och varierat. Hon är inte rädd för att detaljerat beskriva våld och misshandel, vilket ibland ger mig kväljningar. Men jag tror att dessa beskrivningar är nödvändiga för att visa hur utsatt Nathan är i sitt utanförskap.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Katarina Möller den 20 mars 2015