Half bad - det mörka ödet

Detta är andra boken i fantasyserien Half bad, succéserien som har sålts i över 50 länder.

Svarta och vita häxor

I uppföljaren till Half bad – ondskans son får vi återigen möta Nathan, en häxa som dras mellan den mörka och den ljusa sidan. Världen är uppdelad i svarta och vita häxor, men Nathan är blandkod. Hans mor var en vit häxa medan hans far är den svarta häxan Marcus Edge, den mest fruktade av alla svarta häxor.
I Det mörka ödet så återupptas historien där första boken slutade. Nathans kärlek Annalise har tillfångatagits och hålls gisslan av en mäktig svart häxa som endast släpper henne fri i utbyte mot att Nathan dödar sin far. Nathan vägrar dock detta, och är fast besluten att hitta ett sätt att frita Annalise.
Alla häxor har en särskild kraft och Nathan har börjat upptäcka sin. Under nätterna förvandlas han till ett våldsamt djur, hungrig efter kött. På morgnarna vaknar han, ibland indränkt i blod, och har svårt att minnas vad som hänt under natten, vilket skrämmer honom.

Revolt och svår kärlek

I denna bok möter Nathan en motståndsrörelse som vill göra uppror mot de vita häxjägarna, som har blivit alltmer brutala i sin kamp mot svarta häxor. Både svarta och vita häxor massakreras skoningslöst av jägarna. Nathan dras motvilligt med i striden, tillsammans med sin nära vän Gabriel. Gabriel känner dock mer än vänskap för Nathan, och Nathan börjar även ifrågasätta sina känslor för Gabriel, trots att han vet att han älskar Annalise vilket gör honom förvirrad.

Dras mellan den ljusa och den mörka sidan

Ett genomgående tema i boken är hur Nathan, som är en blandhäxa, dras mellan gott och ont. Han vet att hans far har gjort fruktansvärda och ondskefulla handlingar, ändå beundrar han honom. Han skräms av sin kraft, att kunna förvandla sig till ett blodtörstigt djur han inte kan kontrollera, en kraft som han har ärvt efter sin far. Samtidigt vill han desperat visa att han inte har något mörker i sig, då han drömmer om en framtid tillsammans med Annalise, som är en vit häxa.

En mörk och brutal trilogi

Det som jag tycker om med den här serien är att den känns väldigt naturlig och originell, den undviker att kopiera andra böcker i samma tema. Stundtals är den ganska blodig och brutal och känns väldigt vuxen i sitt språk. Den kan med fördel läsas av båda ungdomar och vuxna som gillar fantasy.  Detta är något av en succéserie för Sally Green, som med denna trilogi gör debut som författare. Den första boken Half bad – ondskans son står med i Guinness rekordbok som världens mest översatta barn- och ungdomsbok.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Natalie Järling den 18 november 2015