Gränsen

En berättelse om några människors överträdelser av sina egna och samhällets moraliska gränser med olika drivkrafter som grund.

Löfte

Anja har levt i ett långt och kärleksfullt äktenskap med sin man. Sedan några år tillbaka har mannen börjat glömma alltmer och det går inte längre att bortförklara situationerna med tankspriddhet eller trötthet. Hennes man har Alzheimers. Bådas förtvivlan gör att Anja avger ett löfte till sin älskade – den dagen han inte längre har livsvärde kvar ska hon hjälpa honom att avsluta hans liv. Anja slits mellan sitt löfte och sin moraliska kompass. På vårdhemmet träffar hon en dag Johannes vars mamma också har sjukdomen. De inleder en vänskaps- och kärleksrelation som hjälper Anja att hantera sitt löfte.

Längtan

Mari går första ring på gymnasiet. Hon mår dåligt. Hon är fylld av destruktiva tankar och känslor, hon leker med tankar på döden, möjligheten att försvinna. För att mildra ångesten börjar hon skära sig, först på insidan av låren, där ingen kan se. I Mari finns längtan efter att bli vuxen, att få älska och bli älskad.  I klassen blir hon vän med Tinka, en utlevande tjej som drar med Mari på fester för att göra henne av med oskulden. Det blir hon ganska omgående. Även om sexet var kasst, ger upplevelsen Mari den erfarenhet hon längtat efter.  När Julian, Maris lärare i svenska, flörtar med henne blir hon förälskad och vågar besvara de närmanden han gör.

Lek

Julian är i 30-årsåldern, gift och har två barn 4 och 6 år. Hans fru har ett svårt humör, fräser och fjärmar sig och Julian orkar inte längre hantera hennes tvära kast. Han söker det okomplicerade och inleder en sexuell relation med sin elev. Julians dotter Anni möter en dag Mari tillsammans med sin pappa och anar instinktivt, på barns vis, att något inte är rätt. Att detta är något hon inte kan berätta för mamma. 

Konsekvenser?

”Gränsen” är en lågmäld bok med starka känslor – åtrå, makt, skuld och skam. Det är en berättelse om att överträda moraliska gränser samt eventuella konsekvenser därav. Ytterst symboliserar gränsen den sköra tråden mellan död och liv. En gräns som i tanken går att passera tur och retur ett oändligt antal gånger.


 

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Anki Olsson Flodin den 26 augusti 2015