Google – mer än en söktjänst
Google har vuxit enormt sedan starten och handlar idag om mycket mer än bara söka på webben. Här får du lära dig mer om vilka tjänster som sitter ihop och hur det fungerar bakom kulisserna på ditt användarkonto.
Google är väl mest känt för sin söktjänst. Den har till och med gett namn åt hela fenomenet att söka fritt på nätet, att "googla", men Google är mycket mer än Google sök. Det finns en uppsjö av tjänster inom Google, och alla är på olika sätt ihopkopplade. Flera av dem använder du antagligen, kanske utan att tänka på att det är Google som står bakom.
Det finns många andra sökmotorer, och även alternativ till övriga Google-tjänster. Men eftersom Google är så spritt och allmänt använt vill vi här beskriva lite hur det hela fungerar och resonera om dess för- och nackdelar.
Google-konto
Väldigt många av oss har ett användarkonto hos Google. Har du en smartphone och laddar ner appar från Play? Använder du Gmail eller Google-kalendern? Eller brukar du logga in när du är inne på Youtube? Ja, då har du ett Google-konto. Antagligen är du också inloggad på det för det mesta. Har du en mobil eller surfplatta med Android är du det. Använder du din dator för att kolla Gmail och inte aktivt loggar ut är du troligen inloggad så fort du sätter igång datorn.
Det praktiska, men det som också många tycker är skrämmande, är att Google på olika sätt samlar in uppgifter om dina aktiviteter på nätet och anpassar det du ser efter vad du gjort tidigare.
Anpassade sökresultat
Mest känt och diskuterat är detta när det gäller sökningar. Om du och din granne gör exakt samma sökning på Google kommer ni garanterat inte att få samma resultat. Beroende på vad det är ni söker och hur mycket era intressen och beteende på internet liknar varandra, blir skillnaderna större eller mindre. Men bli inte förvånad om det bara är ett par av träffarna på den första sidan som överensstämmer.
Detta, att det du hittar på webben anpassas efter det du visat intresse för tidigare, kallas för filterbubblan. Med de enorma mängder material som finns på nätet får vi på så sätt lite hjälp för att hitta det som är relevant. Google och andra söktjänster använder också andra metoder för att sortera träffarna, så att intressanta sidor ska komma högt upp. Systemet känner dessutom av var i världen du befinner dig, och prioriterar lokala träffar om du söker till exempel på caféer eller hantverkare.
En filtrering är alltså bra, och kanske nödvändig, för att du snabbt ska få bra resultat och inte drunkna i ointressanta träffar. Baksidan är att bubblan kan vara svår att ta sig ur. Du får mest träffar som liknar det du brukar läsa, och det är mindre chans att du ramlar över något som ger dig nya perspektiv.
Koll på vad du gör
Annonserna anpassas också efter dig. Har du surfat på inredningssajter får du kanske reklam från möbelaffärer. Har du tittat på ett par skor i en webbutik eller kollat priserna på ett hotell på en bokningssajt hittar du en bild på just de skorna eller det hotellet bland annonserna. Det är inte så bra till exempel i julklappstider, om ni är flera i familjen som använder samma dator!
Google ser också vad du skriver i dina mejl och annat du gör på nätet. Bokar du en flygresa kan den dyka upp i din Google-kalender med tid och destination. Hotellet du har bokat markeras med datum i Google Maps.
När du vaknar på morgonen kanske din mobil talar om för dig hur lång tid det kommer att ta för dig att ta dig till jobbet, om det är mycket eller lite trafik och vilket väder det är. Då är det Google Nu som är aktiverat.
Många av dessa funktioner går att stänga av på ett eller annat sätt, men det kräver lite pyssel och kunskap.
Tipsat av Annika Winning, Minabibliotek.se
Fler exempel på Google-tjänster:
Gmail. Skaffa en mejladress och kolla din mejl direkt på webben.
Google maps/earth. Som en jättekarta över hela världen, som är lätt att zooma in där man vill.
Google calendar. Kalender där du kan lägga in dina kommande händelser.
Google play. Ladda ner appar till din smartphone.
Google translate. Översätter ord och texter som du antingen skriver in själv eller hela webbsidor.
Google+. Ett socialt nätverk, ungefär som Facebook.
Blogger. Ett bloggverkyg som har köpts upp av Google. Bloggar som använder den här tjänsten får adressen blogspot.com.
Chrome. Googles egen webbläsare.
Chrome OS. Operativsystem som används på Googles egna bärbara datorer, chromebooks.
Drive. Här kan du skapa dokument och dela med andra.
Hangouts. Ett verktyg för röst- och videokonversation via dator och för livesändning.
Picasa. Ett verktyg för bildhantering som har köpts upp av Google. Här kan du bland annat importera, gruppera och tagga bilder.