Galen i insekter

En faktabok som sprider insektsglädje och ger en insikt i småkrypens liv.

"Jag vill få dig att betrakta vår värld med nya ögon, förmå dig att gå ut i din trädgård eller i en park och ställa dig på knä och titta. Det finns så mycket att se. Om du tittar tillräckligt nära kan du inte undgå att uppskatta den dyrbara, outforskade prakt som livet på planeten jorden är." Dave Goulson

Den brittiska biologen Dave Goulson berättar om när han köpte en gård på den franska landsbygden och med stort engagemang rustar upp den, men inte för egen vinning. Han rustar upp den för att skapa ett insektsparadis. Han berättar med samma engagemang värmande historier om alla dessa insekter som bor på gården och överallt runt omkring oss. Om skalbaggen dödsurets fumliga och hopplösa jakt på en partner bland timmer och träväggar. Om bönsyrsans försvar mot glupska fåglar, fjärilen skogsvitvingens dåliga flygförmåga och myrornas stigar, stackar och signaler. Förutom en inblick i insekternas liv så handlar boken också om hur insekternas och våra egna liv är sammankopplade och hur vi påverkar varandras och planetens existens.

Sprider insektsglädje

Dave Goulson har tidigare skrivit en underbart charmig bok som heter Galen i humlor. Där skriver han om humlor och deras liv. Med samma värme som i Galen i insekter smittar hans passion för insekter av sig. Jag skulle särskilt rekommendera hans böcker för den insektsrädda, då man får se dessa små varelser i ett helt nytt ljus. Det är på sätt och vis en feel good-bok av högsta rang som får dig att småskratta och vilja plantera blommor enbart för fjärilar och andra insekters gagn.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Caroline Mårdh den 30 november 2017