Finland 100 år
Den 6 december i år firar Finland 100 år som nation.
Vårt land, vårt land, vårt fosterland,
ljud högt o dyra ord!
Ej lyfts en höjd mot himlens rand,
ej sänks en dal, ej sköljs en strand,
mer älskad än vår bygd i nord,
än våra fäders jord.
Din blomning sluten än i knopp
Skall mogna ur sitt tvång;
Se, ur vår kärlek skall gå opp
Ditt ljus, din glans, din fröjd, ditt hopp.
Och högre klinga skall en gång
vår fosterländska sång.
(Finlands nationalsång)
Dags att fira
Den 6 december 1917 förklarade sig Finland fritt från ryskt styre och ett nytt land föddes. Den 6 december 2017 är därför en stor dag. Det är landets nationaldag och man har all anledning att fira 100 år som egen nation.
Skam till sägandes var det först i år som jag kom till Helsingfors men nu imponerade den staden verkligen och gav mersmak. Vilken fin stad! Dock märkte jag inte mycket av 100-årsjubileet. Det var bara några bakelser som påminde om det. Jag gissar att firandet blir betydligt mer synligt ju närmre vi kommer nationaldagen.
En historia fylld av krig
Här följer ett utklipp ur landets historia:
Under 1600-talet var Sverige en stormakt och Finland en del av Sverige. På 1700-talet förlorade Sverige sin position som stormakt och i krig mot Ryssland blev Finland ockuperat av Ryssland. På 1800-talet blev Finland ett autonomt storhertigdöme och fick visst självstyre under ryssarna. 1917 kom äntligen självständigheten men landet fortsatte att drabbas av krig, såsom inbördeskriget som utbröt 1918 och vinterkriget 1939-40, då Sovjetunionen stred mot Finland. Fortsättningskriget, också mellan Finland och Sovjetunionen, plågade invånarna i tre år och slutligen Lapplandskriget 1944-45, då tyska trupper drevs ut ur landet genom Lappland.
(Källa: Finland : Republiken Finland av Essi Mäkelä, 2014. Sid. 7-9)
Tips på länkar
Nedan följer några internetlänkar om du vill fördjupa dig:
Finlands historia by Sås & Kopp. Youtube. En humoristisk rapp från 2011 på finlandssvenska.
https://m.youtube.com/watch?v=_JML-U2MQAo
Vägen till Finlands självständighet. Artikel från Veta Mix, Svenska Yle med filmsnuttar, foton och fördjupningstips. 2015.
https://svenska.yle.fi/artikel/2015/12/04/vagen-till-finlands-sjalvstandighet
Finlands historia i korthet. Ledare av Lars Ströman i Nerikes Allehanda 2017-07-09
http://www.na.se/opinion/ledare/finlands-historia-i-korthet
Boktips
Granitmannen
av Sirpa Kähkönen, 2017
År 1922 påbörjar den frigivne krigsfången Ilya och hans hustru Klara sin 60 mil långa skidtur mot Sankt Petersburg (Petrograd). De tror att den nya Sovjetstaten är ett Utopia. Men det som väntar dem är en bitter kamp för överlevnad. Så småningom får de en grupp vänner med olika bakgrund som delar deras idealism och kamp för överlevnad. Runt omkring dem börjar Stalins utrensningar. Ilyas yngre bror är den enda som inser sanningen. Denna bok finns även på finska
Suomen historia
av Petri Tamminen, 2017
Författaren har intervjuat hundratals människor för boken. Minnena sträcker sig från 1917 fram till våra dagar.
Gustaf Mannerheim
av Dag Sebastian Ahlander, 2016
Biografi över marskalk Gustaf Mannerheim (1867-1951). Mannerheim blev Nordens störste militär och statsman. Under tre krig räddade han Finland undan Sovjetunionen. Han är mest känd i Sverige för sin ledande roll under vinterkriget och fortsättningskriget, men hade dessutom ett avgörande inflytande på genomförandet av Finlands självständighet samt regeringsformen 1919. Genom Mannerheims levnadsöde får vi även en bild av Finlands moderna historia.
Och så avslutningsvis en barnbok på finska om jubileet:
Ville Romunen ja mummo itsenäisyyttä juhlimassa
av Maijaliisa Dieckmann, 2017
Denna kapitelbok handlar om Ville som har börjat i femman. Ville grubblar över det projekt som de ska göra nu när Finland firar 100 år av självständighet. Tant Mutikainen tar med Ville och grannen Lilli på en kunskapsresa till Helsingfors. Resan går emellertid inte riktigt som trion hade tänkt sig. En humoristisk spänningsbok med många historiska fakta och trivia. Boken passar bra för nybörjarläsaren.
Artikeln är skriven av Katarina Möller, Vivalla bibliotek.