Första gången jag såg dig

En flickas besatthet av sin klasskamrats försvinnande leder henne till att utveckla en relation med den försvunna flickans möjliga kidnappare.

En sjuklig besatthet

Yasmin har det svårt i skolan. Hon är utstött, överviktig och anses vara en udda figur av sina klasskamrater. Hon har inga vänner överhuvudtaget. Klassens populära tjej heter Alice, och är den enda som är någorlunda snäll mot Yasmin. Yasmin utvecklar en sjuklig besatthet av Alice, hon dagdrömmer och fantiserar om hur de två blir bästa vänner, till och med älskare.

En dag upptäcker Yasmin hur en man står och iakttar Alice vid skolgården. Genast drar hon slutsatsen att mannen är pedofil och tänker kidnappa Alice. Hon utser sig själv till Alices räddare, och bestämmer sig för att till varje pris stoppa mannens mörka planer. Hon går så långt att hon söker upp honom i hans hem, och de börjar så småningom bygga en slags relation. Snart börjar hon uppskatta deras umgänge, och idén om att mannen vill kidnappa Alice känns alltmer avlägsen, det var nog bara i hennes fantasi. Men då försvinner Alice.

En obehaglig bok

Detta är en väldigt obehaglig men fängslande bok som direkt kryper under skinnet på en. Till en början känner man sympati med Yasmin, att bli mobbad i skolan är nog något de flesta kan känna empati med. Men eftersom boken är skriven ur en jag-perspektiv får man direkt ta del av Yasmins bisarra tankegångar. Man förstår snart att Yasmin inte är en normal flicka, och hennes sjukliga besatthet av Alice känns väldigt olustig och helt gränslös.

Relationen som hon utvecklar med den mystiske mannen är även den allt annat än passande. Yasmin försöker nästan ta på sig rollen som mannens fru, hon städar hemma hos honom, lagar mat och börjar möblera om på eget bevåg, fantiserar om livet de två skulle kunna ha tillsammans.

Var är Alice?

En stor fråga i denna bok är hur mycket av detta som endast försiggår i Yasmins huvud, och hur mycket av hennes misstankar mot mannen som faktiskt stämmer. Yasmin må vara en flicka med en minst sagt livlig fantasi, men betyder det att mannen är helt oskyldig och inte har något att göra med Alices försvinnande? Och – var är Alice?

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Natalie Järling den 22 november 2016