Förlorade själar

Romanen utspelar sig i Somalia under några månader i slutet av 80-talet. Berättelsen om änkan Kawsar, soldaten Filsan och den nioåriga flickan Deqo från flyktinglägret väver samman enskilda levnadsöden med en viktig del av Somalias historia.

Kawsar

Änkan Kawsar lever i sin blå bungalow utmed en sandig gata i Hargeisa, norra Somalia. I den lilla trädgården blomstrar det. Fostren efter alla sina missfall har Kawsar grävt ner under jord, ett efter ett, och hennes förluster omvandlas till grönskande träd. Ett barn fick hon som överlevde, flickan Hodan, men även hon försvann en dag.

När Hodan väl kom tillbaka blev hon aldrig sig själv. Kawsar föraktar landets kommunistiska diktatur och allt den står för. Hennes tröst och stöd i tillvaron är väninnorna. När berättelsen börjar är det tidig morgon och kvinnorna är utkommenderade till stadion för att fylla läktaren under den stora militärparad som ska hållas till presidentens ära.

Filsan 

Filsan är född in i en högt uppsatt militärfamilj i Mogadishu. Hon är soldat i armén och en hängiven kommunist. Hon har ett mål för ögonen, att ta sig till den absoluta militära toppen och hon är nära. Vägen till makten för henne som kvinna ligger öppen om hon anammar sängkammarbudet.

Filsan är en hård kvinna som tror på våld och tortyr för upprätthållande av regimen – en kommunism som ska ge män och kvinnor lika villkor men där de manliga militärerna lägger mer märke till hennes åtsittande byxor än till hennes handlingar. I sin besvikelse över situationen hatar hon och slår.

Deqo

Deqo bor i flyktinglägret Saba’ad. Hon är föräldralös, lämnad i lägret av sin mamma som nyfödd. Deqo ska tillsammans med andra barn i lägret få framträda med en dans på militärparaden i Hargeisa. Hon är stolt och glad. Men när hon väl står på planen och musiken börjar, är alla steg som bortblåsta och kroppen stel. Hon blir bortsläpad och halvt ihjälslagen av en kvinna i den civila armén – en guddi.

Från sin läktare ser Kawsar vad som händer och hon kommer till Deqos hjälp – man slår inte barn. Deqo lyckas fly, Kawsar blir arresterad för sitt ingripande och förs till häktet där hon misshandlas mycket svårt av soldaten Filsan.

Tre kvinnors kamp 

Så är berättelsens tre huvudpersoner länkade samman. Vi får följa de tre kvinnornas kamp för tillvaron var för sig i ett Somalia på randen till inbördeskrig. Genom Kawsar, Filsan och Deqo tecknar författaren en bild av Somalias historia där de enskilda människoödena står i förgrunden och inte lämnar mig som läsare oberörd.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Ann-Kristin Olsson Flodin den 18 mars 2015