Fågeln som vrider upp världen

Fågeln som vrider upp världen är en surrealistisk roman - samtidigt en deckare och politisk analys.

En försvunnen katt och fru

Mellan dröm och verklighet lever Toru Okada, en arbetslös ”hemmaman” som plockar, städar, lagar mat och gör så att allt är fint när hans fru Kumiko kommer hem efter jobbet. Båda två känner oro och obehag då deras katt har försvunnit. En dag kommer inte Kumiko hem från jobbet. Hon lämnar Toru utan att säga ett ord.

Jakten genom brunnen

Då börjar Toru Okadas jakt på Kumiko. Under letandet blandas hans livsberättelse samman med många andra människor och deras öden. Det visar sig att deras historier är sammankopplade med Toru Okadas egen historia. Grannflickan Mei, Muskot vars far var veterinär på en djurpark i Kina under kriget med Sovjet, mystiska Malta och hennes syster Kreta, löjtnant Mamiya som har en dragning till brunnar och så vidare. Under jakten efter sin fru sänker Toru Okada ner sig i en torrlagd brunn för att komma i kontakt med sina verkliga känslor.

Naturligtvis rekommenderar jag Murakami, en av de bästa författarna i vår tid enligt mig.

Om författaren

Haruki Murakami är född 1949 och växte upp som enda barnet i en familj med starka japanska traditioner. Bägge föräldrarna undervisade i japansk litteratur och hans farfar var buddistpräst. Han föddes i Kyoto, men familjen flyttade snart till förorterna utanför Kobe och Osaka. Murakami har under flera år varit med i förhandsspekulationerna inför utdelningen av Nobels litteraturpris.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Nada Novovic den 23 oktober 2017