Ett tryntroll flyttar in

En härlig bilderbok om ett gäng djurkompisar som bor på ett berg och vad som händer när ett tryntroll bestämmer sig för att flytta in.

Rädsla för främlingar

Boken utspelar sig på ett berg och kretsar kring de som bor där - den blyga hönan, den gnälliga stengeten, det tjuriga murmeldjuret, den buttra hjorten och partyharen. De trivs tillsammans och känner varandra bra. En dag bestämmer sig ett tryntroll för att flytta in hos dem på berget. Trots att djuren aldrig sett ett tryntroll så VET dom hur det ser ut och hur det är. De är också helt övertygade om att han aldrig kommer passa in hos dem på berget. Trots det så flyttar tryntrollet in och djuren på berget gör allt för att hålla sig ifrån honom.

Vänskap

Tryntrollet söker kontakt och en dag får de övriga djuren ett inbjudningskort till en inflyttningsfest som alla utom ett djur säger nej till - partyharen såklart! Vi får sedan följa vad som händer på festen och vilka följder det får.

Detta är en angelägen och utmärkt bok att läsa för barn från cirka 3 år. Utifrån boken finns det mycket att diskutera som berör hur vi förhåller oss till rädsla för främlingar och utanförskap men även vänskap. Boken är varm och det är lätt att känna igen sig själv i djurens olika känslor. Bilderna är färgglada och detaljrika och ger även de en bra grund att diskutera kring.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Lise-Lotte Hellberg den 24 april 2018