En alldeles särskild kärlek

En fin skildring av kärleken och respekten som vuxit fram hos ett äldre par, men också berättelsen om en flyktingfamilj och deras liv i Europa under efterkrigstiden.

Otänkbart att överleva sin partner

Ett ungerskt gammalt par som bor i Köpenhamn bestämmer sig för att begå gemensamt självmord. De har levt ihop hela livet och när mannen blir sjuk och närmar sig döden förstår kvinnan att hon inte kommer att kunna leva utan honom. De köper en handbok om självmord och hur man ska gå till väga.

Deras barnbarn bestämmer sig för att skriva om dem och utforska vad de har upplevt under efterkrigstiden. Mannen satt i koncentrationsläger under andra världskriget och de flydde från Ungern till Danmark under Sovjetunionens ockupation av Ungern 1956. Varvat med historieskrivningen och berättelsen om efterforskningarna hos farföräldrarnas släktingar och vänner har författaren återskapat deras sista dag i livet.

Fin skildring med ett vackert språk

Boken är mycket välskriven och har ett bra flyt. Språket är tydligt, lättläst och pricksäkert. Författaren Johanna Adorján är kulturjournalist, föddes i Stockholm men är uppväxt i München. På tyska var detta hennes debutbok och den har översatts till 17 olika språk. Hon har även skrivit novellsamlingen Mina 500 bästa vänner, vilken var den första boken av henne som publicerades på svenska.

Mina 500 bästa vänner

Undertitel: noveller
Av: Adorján, Johanna
Språk:
Svenska
Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Katarina Möller den 27 april 2018