Efter ekot

En ung debutant med driv i språket berättar en angelägen historia.

Att läsa en romandebut är alltid spännande. Och när jag läser en författares förstlingsverk är jag både nyfiken och tolerant, jag kan överse med en löst sammansatt story och ett haltande språk. Skrivande och berättande är ett hantverk som kräver sin träning och talang.

I Olivia Bergdahls fall behöver jag inte tveka. Jag är betagen redan från de första sidorna och det håller ända fram till slutet. Här har vi en ung debutant med driv i språket och en angelägen historia att berätta!

På flykt

Fanny är en ung kvinna som i berättelsens början är på väg från sitt hem i Göteborg till sin mormor på Västgötaslätten. Som läsare anar vi ganska tidigt att hon är på flykt från händelser som skapat kaos i hennes liv. Hos mormor kan hon landa, vila och bearbeta alla jobbiga känslor.

Vi möter en skärpt tjej som är besatt av siffror och nyhetslyssnande. Alla intryck hon tar in bearbetas nördigt i statistiska siffror. Det kan verka humoristisk för oss läsare, men det är en sida av osunt kontrollbehov hos Fanny. Likaså är alla Dagens eko-sändningar i P1 något som hon inte kan vara utan. Då känner hon att hon lever mitt i verkligheten.

Humor och dramatik

Fanny umgås i studentkretsar i Göteborg, och möter Sam på en fest. De dras till varandra och inte långt därefter är de ett kärlekspar som tycks vara skapta för varandra, både sexuellt och intellektuellt. Men en bit in i berättelsen förstår vi läsare att förhållandet utvecklas på ett obehagligt sätt. Fanny är långsamt på väg in i ett självdestruktivt beteende.

Det hela är så subtilt berättat. I ena stunden vibrerar texten av mörka undertoner för att i nästa stund landa i en humoristisk beskrivning om hur mormor ska lära Fanny köra bil. Kapitlen växlar mellan vistelsen hos mormor och tillbakablickar på det som hänt i Fannys Göteborgsliv. Skruvarna dras åt allt hårdare i förhållandet mellan Fanny och Sam.

En stark och berörande debut

Detta är en bok om att vara ung och kaxig, samtidigt osäker, utlämnad och trampad på. Men också en bok om att ta sig ut ur en kris genom att bearbeta och skriva om den. Och att ha en trygg mormor att luta huvudet mot. En stark och berörande bok.

Detta är Olivia Bergdahls första roman, men hon har jobbat med språk och skrivande i hela sitt liv. Hon är först och främst känd som scenpoet och blev svensk mästare i Poetry slam, bara 17 år gammal.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Ingrid Selnes den 5 mars 2015