Den långa vandringen

En stark berättelse om vänskap, ensamhet, livet och döden.

Pojken Adam och hunden Rufus har varit bästa vänner i lång tid och har delat många bra minnen i livet. Men nu, när Rufus är gammal och trött, är det dags att bjuda farväl. Adam är inte redo för detta. När så hans älskade hund går bort, sluter sig Adam och tappar sin livslust: han vill inte prata, äta eller ens kliva upp ur sängen.

På andra sidan havet ger sig flickan Sonia och hennes katt Missan ut på en vandring. De har inget hem att återvända till och lider av hunger, men på något sätt verkar Missan veta precis vart de ska. Varken Sonia eller Adam vet att de snart kommer träffas och att en plötslig händelse kommer att förändra deras liv. 

Detta är ett samarbete mellan en berömd svensk barnboksförfattare, Martin Widmark, och Emilia Dziubak, en ung polsk illustratör. Den långa vandringen stannar kvar länge efter läsningen. Medan Widmark inte behöver någon vidare introduktion, hans skrivande är som förväntat i toppform, så är det Dziubaks magiska illustrationer som ger boken till liv och gör den så svårt att släppa. Tillsammans levererar de en stark berättelse om vänskap, ensamhet, livet och döden, som visst är lite sorglig, men slutligen klok och vacker.

Även om temat kan kännas tungt för väldigt små barn så är Den långa vandringen väl värd att rekommendera, speciellt till de som drabbats av förlust tidigt i livet. Boken lär oss hur man hanterar förlusten, att tillåta sig själv att sörja och så småningom bekämpa sorgen utan att bagatellisera eller förminska våra känslor. Läsvärt för både stora och små.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Tomasz Kubisztal den 15 augusti 2018