Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Det här en bok att läsa själv för att sedan stoppa i händerna på din tonårsdotter. Det är en rolig och lättsam skildring av hur det kan vara att gå på college. Samtidigt beskriver den på ett djupt allvarligt sätt hur patriarkala strukturer kan yttra sig, och hur man kan göra motstånd.

Ett hemligt sällskap för män

När Frankie kommer tillbaka till internatskolan Alabaster efter sommarlovet har hennes kropp förändrats. Hon har fått bröst och former och hon går från att ha varit en rätt osynlig elev till att bli ihop med skolans mest populäre kille. Hon blir invigd i hans sociala krets men stöter hela tiden på en slags osynlig vägg dit killarna vägrar låta henne bli insläppt. En kväll följer hon efter dem och upptäcker att de är del av ett hemligt sällskap – ett sällskap enbart för män. När sällskapets ledare Alfa reser bort får Frankie möjlighet att slå in en kil i sällskapet, något hon utnyttjar till att få medlemmarna att utföra hennes egna motståndshandlingar. 

En bok för både unga och vuxna

Det finns något visst med att läsa litteratur för unga vuxna, när man i alla fall åldersmässigt kvalificerar som vuxen. Man läser med två olika synfält samtidigt. Medan jag läser tycker jag lite synd om mitt femtonåriga jag som inte fick läsa den här boken. Dels hade jag fått fnissa och jubla över Frankies motstånd. Kanske hade den också hjälpt mig att sätta ord på hur det är att vara utestängd ur männens värld och vad det gör med ens självkänsla. ”Jag inser att min uppförande rubbat den friktionsfria driften av er patriarkala organisation” skriver Frankie i ett brev till rektorn och skolans ledning. Hur ballt hade det inte varit att ha uppfört sig så!

Målgrupp:

Tipsat av: Klara Olander den 3 oktober 2017