De förklädda flickorna i Kabul

En tänkvärd bok om afganska flickor och kvinnors liv.

Journalisten Jenny Nordberg berättar om fenomenet Bacha Posch – flickor som kläs ut till pojkar. Det är föräldrar som har ett desperat behöv av söner som står för omvandlingen. Flickorna lever och klär sig som pojkar fram till puberteten.

Utklädda som pojkar får de gå i skolan, arbeta och leva ett friare liv. Men den dagen när puberteten inträder i deras liv är det slut på friheten. Flickor tvingas att bli flickor igen och gifta sig.

Flickor klär sig som pojkar

Genom att klä ut en flicka till en pojke får familjen en annan status. Bacha-Posh fenomenet är välkänt i Afghanistan men inget pratar öppet om. Många tror att kvinnorna själva bestämmer könet på barnet.

”De förklädda flickorna i Kabul” består dels av intervjuer med kvinnor och flickor som lever som pojkar dels av reportage om kvinnors liv i Afghanistan. Bokens huvudperson Azita, en politiker i Afghanistan, som har fyra döttrar. 

Hennes yngsta dotter är en Bacha Posh som klär sig i byxor och en skjorta. På så sätt är familjens status räddad. Familjens far blir inte baktalad som en misslyckad man med fyra döttrar.

Kvinnoliv

Reportageboken ”De förkläda flickorna i Kabul” är en fascinerande bok om kvinnornas liv i dagens Afghanistan. Man får veta mycket om kvinnornas roll i samhället och deras svåra livsbetingelser. Den handlar om kultur, religion och tradition i Afghanistan och framförallt om kvinnornas värde.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Ginta Kaplere den 1 juni 2015