Constables & Toops kistor och kransar

Året är 1884. Något mycket obehagligt håller på att hända i Londons spökvärld.

Hemsökta hus slutar vara hemsökta. Vart har spökena tagit vägen? Eftersom ett hemsökt hus inte kan vara utan ett spöke, så kommer nästa som kommer in blir fast där inne. Men vad händer när fler och fler spöken försvinner? Snart kommer något mycket allvarligt hända som gör att inget spöke i staden går säkert Och som det inte vore nog så blir det vanliga London också drabbat, när någon plötsligt börjar mörda bland de levande!

En ovanlig förmåga och en oväntad gäst

Sam Toops pappa är delägare i Constables &Toops begravningsbyrå. Sam är ingen vanlig pojke, han har en förmåga som inte många andra har. Med sitt högra öga kan han se vålnader. Det här berättar han ju så klart inte för någon, han vill inte verka ännu mer konstig än han redan gör. Vålnaderna är förresten mest till besvär när de dyker upp från ingenstans och vill ha hjälp med saker.

En natt knackar det plötsligt på dörren. Där ute står Sams farbror Jack, som hans pappa aldrig berättat om. Och nu är Jack på flykt från polisen. Han har begått ett fruktansvärt brott, han har dödat en polis. Pappan hjälper honom motvilligt att gömma sig hos dem en vecka. Medan Sam ger sin farbror något att äta så dyker plötsligt en vålnad upp, men nu är det inte bara Sam som kan se den, hans farbror kan det också.

Jakten på Doris

Ungefär samtidigt så sker något annat oväntat i spökvärlden. Spöket Lapsewood arbetar på ämbetet, där de ser till att spökena ute i världen sköter sig. Han har kommit efter med arbetet, och blir som straff utskickad att söka reda på Doris McNally, en fältarbetande vålnad som besöker spöken i hemsökta hus. Lapswood känner sig inte alls bekväm med uppgiften. Han hittar inte särskilt bra i London, och vet inte så mycket om den riktiga spökvärlden utanför kontoret. Som tur är får han sällskap av en laglös pojkvålnad som kallas för Halvshillingen. Det är Halvshillingen som berättar om spökhusen som blivit av med sina spöken. Nu gäller det att hitta Doris utan att själv råka fastna i något hus på vägen.

Svartrötan

Men det som Halvshillingen kallar för svartröta sprider sig i staden, och det blir värre och värre. Nu måste de inte bara hitta Doris, de måste komma på något sätt att förhindra att fler hus drabbas. Vem är det som gjort så spökena försvinner ett efter ett, och varför?

Det här är en riktigt spännande och ibland en riktigt ryslig bok, speciellt när folk och spökena börjar försvinna. London på slutet av 1800-talet är en mörk plats, och mycket kan hända i trånga mörka gränder.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Nanna Petersson den 27 juli 2015