Christian Dior

I bokserien ”Vogue” finns en bok som är skriven om den franske modeskaparen Christian Dior. Märket Dior är en av de största inom modeindustrin än idag, trots att Dior själv omkom för över 50 år sedan i en hjärtattack.

Christian Dior föddes den 21 januari år 1905 i Granville, Normandie, Frankrike. Där växte han upp med sina föräldrar, som drev en mycket framgångsrik gödselfabrik, och sina syskon. Som ung tyckte han om att spendera mycket tid för sig själv, och det gjorde han oftast bland växter eller i sin fantasi. Han drömde om inredningen i u-båten Nautilus i Jules Vernes roman ”En världsomsegling under havet”.

Dior hade alltid varit en väldigt blyg man och ansågs inte se ut som ’den typiska modedesignern’. Han beskrevs som en ’’knubbig, tunnhårig ungkarl på fyrtiotvå, vars skära kinder tycktes gjorda av marsipan’’ av Times reporter Stanley Karnow. Men trots åsikter om hans intetsägande utsida slutade han aldrig göra det han var allra bäst på – att skapa fängslande couture.

Framgången i modevärlden

Efter att ha studerat statsvetenskap på universitetet från 1920-1925, släppte han studierna och inriktade sig på konsten. Till en början sålde han modeskisser på gatan för att tjäna pengar. Men så småningom öppnade han ett galleri för modern konst. Dior var inte inriktad på mode till en början, utan drogs mer till bildkonst. Vid ett tillfälle uttryckte han: ’’Jag såg på kvinnor, beundrade deras former och elegans, precis som alla pojkar i min ålder; men jag skulle ha blivit mycket förvånad om någon hade sagt att jag en dag skulle bli kläddesigner.’’

Det tog 8 år(från 1930-1938) av dödsfall i familjen, depressioner och sjukdom innan Dior började ta tag i sin karriär på riktigt. Han började jobba som designassistent vid sidan av den store modeskaparen Pierre Balmain i modehuset Lucien Lelong.  Men det var inte förrän i juli 1946 när han hade stött på textilmagnaten Marcel Boussac som Dior blev den självsäkre modeskaparen alla idag känner till. Det var då planerna kring ett av det mest välkända och lyxiga modehusen Dior började smidas.

Mycket intressant

En mycket intressant biografi om Christian Diors liv och om alla hans framgångar i karriären. Tycker man om att läsa om intressanta människor och kanske framförallt om man har ett modeintresse så rekommenderar jag absolut denna bok! I den finns även en massa fina bilder som är väldigt kul att titta på. Har man inte lust att läsa kan man kika på dem istället.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Malin Åslund den 24 september 2015